07:03 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 132
  Pratite nas

  Završena je evakuacija meštana sela Jasenovik kod Niša, jer je za danas i sutra zakazano uklanjanje dva vagona — cisterne sa amonijakom, koji su iskliznuli iz šina prošle nedelje.

  Pripadnici sektora za vanredne situacije i policija obilaze kuće, a kako prenose mediji, zatekli su nekoliko meštana koji su se sakrili i nisu želeli da napuste domove.

  Predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević kaže da je neodgovorno da u situaciji kada se sve čini da niko ne strada, pojedinci rizikuju svoje živote i ne postupaju po naredbama gradskog kriznog štaba.

  „Dosad je zatečeno sedam-osam meštana koji su ostali u svojim kućama uprkos našoj naredbi. Policija će nastaviti da obilazi domove u Jasenoviku dok ne ustanovi da je selo potpuno prazno. Oni koji nisu uradili ono što im je naređeno, dobiće prekršajne prijave“, rekao je Vasiljević.

  Dve cisterne, od 14 u voznoj kompoziciji koja je prevozila tečni amonijak, prevrnule su se, ali amonijak nije iscurio. Nesreća se dogodila nadomak sela Jasenovik na pruzi Niš—Zaječar.

  Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je jutros da su sve gradske službe na terenu — policija, vatrogasci, hitna pomoć, da je obezbeđen dovoljan broj autobusa i kamiona za evakuaciju meštana i stoke.

  „Sve aktivnosti protiču po planu. Dve trećine ljudi iz sela biće evakuisano sopstvenim vozilima, za ostale je ne raspolaganju dovoljan broj autobusa“, rekao je Bulatović novinarima.

  On je dodao da je u selu bilo i šestoro bolesnih meštana i da su oni evakuisani i zbrinuti u zdravstvene ustanove.

  Odluku o evakuaciji stanovništva i stoke sela Jasenovik doneo je Štab za vanredne situacije grada Niša. Svi meštani Jasenovika, njih oko 350, obavešteni su o merama i postupcima tokom evakuacije i svi su u obavezi da postupaju u skladu sa naredbom.

  Direktor Veterinarskog instituta u Nišu Miloš Petrović kaže da se zajedno sa meštanima obavlja i evakuacija i zbrinjavanje stoke.

  „Jedan deo meštana sam je evakuisao stoku, a za ostale smo obezbedili prevoz i smeštaj za životinje. U selu je bilo oko 200 ovaca, oko 50 svinja…“, rekao je Petrović.

  Kako je planirano, jedna cisterna biće podignuta danas, dok će druga biti uklonjena sutra. Meštani i stoka su evakuisani iz predostrožnosti.

  Tagovi:
  Jasenovik, evakuacija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga