20:40 03 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 14
  Pratite nas

  Spor koji se tiče eksproprijacije kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler između ranijih vlasnika i države se nastavlja, pošto je Austrija odlučila da uloži žalbu na odluku Pokrajinskog suda u Ridu da je obeštećenje bilo premalo.

  Austrija je ranijim vlasnicima isplatila 310.000 evra, na osnovu obeštećenja zbog odluke da kuću preuzme država.

  Sud je, na žalbu ranijih vlasnika, došao do zaključka da, uzimajući u obzir „posebnost nekretnine, jer je u glavnoj zgradi rođen Hitler“, država treba da isplati 1.508 miliona evra.

  U obrazloženju se navodi da je glavnu zgradu godinama iznajmljivala država, za visoku kiriju, a i da treba uzeti u obzir da su u sklopu nekretnine i garaža i parking, od kojih su raniji vlasnici imali značajne prihode.

  Nadležne vlasti su ukazale na to da se država obavezala na obeštećenje u interesu poreskih obveznika i da je država utvrdila prodajnu vrednost u visini od 812.000 evra, od kojih je već isplatila 310.000, a ostalih 502.000 treba da prebaci vlasnicima, preneo je Tanjug.

  Prethodno je Ustavni sud utvrdio da je odluka o eksproprijaciji, posle dugogodišnje diskusije bez dogovora sa vlasnicima, bila u skladu sa zakonom.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga