05:27 16 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Fatmir Ljimaj

  Ljimaj: Ako Srbija ne obeća priznanje Kosova, nema dijaloga

  © AFP 2019 / ARMEND NIMANI
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  6133
  Pratite nas

  Potpredsednik prištinske vlade i lider SDI Fatmir Ljimaj smatra da treba ukinuti uvećane takse na robu iz Srbije i BiH kako bi se nastavilo sa dijalogom o normalizaciji odnosa sa Beogradom, ali da nema mesta za dijalog ako Srbija ne obeća da će priznati kosovsku nezavisnost.

  Gostujući u emisiji „Klik“ KTV, Ljimaj je rekao da uprkos partijskim sukobima i kalkulacijama politički subjekti na Kosovu ostavljaju mogućnost za dijalog sa Beogradom.

  On i je pozvao da dobro čitaju poruke međunarodnih partnera, poput one koju je političkim i institucionalnim liderima nedavno uputio predsednik SAD Donald Tramp.

  Precizirajući da su prištinske institucije donele odluku o uvećanim taksama, Ljimaj je naglasio da jedino one mogu da ih drže i nadalje, jer to ne može biti pitanje pojedinca.

  „To škodi Kosovu“, primetio je potpredsednik prištinske vlade.

  Ljimaj je poručio da je dijalog „državni interes“ i da političke odluke nisu trajne.

  „Postoje desetine razloga zbog kojih treba ukinuti takse i pregovarati sa Srbijom. Bosna je danas spremna za pregovore. Srbija je takođe dala signale. To daje priliku da se prekinu razlozi zbog kojih povećane takse onemogućavaju dijalog“, istakao je Ljimaj.

  On je kazao da je Prištini potreban sporazum sa Beogradom, jer garantuje stabilnost u regionu.

  „Ako Srbija ne obeća priznanje Kosova, ona nema mesta ni dijalogu“, zaključio je Ljimaj.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga