10:18 20 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Penzioneri u parku

  Sporazum između Srbije i Rusije o socijalnoj sigurnosti važi od danas

  CC0 / Pixabay
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 302

  Sporazum između Srbije i Ruske Federacije o socijalnoj sigurnosti danas stupa na snagu.

  Državna duma Rusije
  © Sputnik / Natalia Seliverstova

  Građani Srbije koji su deo radnog veka proveli na poslovima u Rusiji, moći će od 1. marta da apliciraju da im se uvaži radni staž i na taj način ostvare pravo na penziju, prenosi Tanjug.

  To pravo će moći da ostvare na osnovu sporazuma između Srbije i Rusije o socijalnoj sigurnosti, koji će danas stupiti na snagu.

  Naši građani, ukoliko su radili u prošlom periodu u Rusiji i ako su im tamo bili plaćeni porezi i doprinosi, preko Penzijskog i invalidskog osiguranja popunjavaće jedinstveni upitnik i aplicirati za obračun radnog staža.

  Pre uvažavanja radnog staža građanima, srpski PIO fond će podatke iz upitnika proveriti sa PIO fondom iz Rusije, a tada će se i znati koliki broj građana će ostvariti to pravo.

  „U tom slučaju, njima bi staž bio spojen. Godine staža koje su imali u Srbiji bi bile spojene sa godinama staža iz Rusije, a po osnovu zbira tog radnog staža mogli bi da ispunjavaju u potpunosti uslov da idu u penziju“, izjavio je ranije za Tanjug ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

  Prema njegovim rečima, penzije iz Srbije bile bi im uplaćene preko našeg PIO fona, a deo bi dobili iz Rusije.

  Ukazao je da to važi samo za naše građane, ali ne i za ruske koji su radili kod nas, s obzirom da je reč o jednosmernom sporazumu koji je bio važan da se potpiše s obzirom da je veliki broj naših građana radio u Rusiji osamdesetih godina prošlog veka.

  „Takav vid saradnje nemamo sa mnogo zemalja. S obzirom da je sporazum jednosmeran, pokazujemo brigu prema našim građanima da im pomognemo da ostvare njihova prava“, istakao je Đorđević.

  On je naglasio da će instrukcije o popunjavanju upitnika biti na sajtu PIO fonda i Ministarstva za rad i pozvao građane koji su radili u Rusiji da se jave.

  Sporazum između Rusije i Srbije o socijalnoj sigurnosti potpisan je 19. decembra 2017. godine, a Narodna skupština Srbije donela je 28. juna 2018. Zakon o potvrđivanju tog sporazuma.

  Tagovi:
  penzije, Rusija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga