14:11 08 April 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1181
  Pratite nas

  Kalemegdan će na jedno vreme ostati bez Pobednika. Spomenik ima toliko oštećenja da je neophodno izmestiti ga radi rekonstrukcije. Za sada je doneta samo odluka da se obezbedi novac za to. Neka od oštećenja vide se na snimcima „Beobilda“, prenosi RTS.

  Grad Beograd doneo je odluku da se obezbedi novac za rekonstrukciju spomenika Pobednik na Kalemegdanu. Projekat rekonstrukcije uradili su Zavod za zaštitu spomenika i Građevinski fakultet, a izvođač će tek biti izabran.

  Spomenik će prvo biti demontiran sa postolja, potom rekonstruisan, a zatim vraćen kao što je urađeno sa Spomenikom zahvalnosti Francuskoj.

  Nevenka Novaković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da su izazovi mnogobrojni.

  „Jedan od izazova je sama dimenzija skulpture koja je visoka preko sedam metara, tako da, kada je u pitanju rekonstrukcija i restauracija same bronzane skulpture, otežano je rukovanje. Ona se stalno mora okretati, potrebne su priručne dizalice, tako da je to i za vajare-konzervatore koji će raditi jedan veoma zanimljiv, ali težak posao“, objašnjava Novakovićeva.

  Najoštećeniji su postolje, spoj sa bronzanom statuom i stopala. Neki kameni blokovi će biti očišćeni, a mali broj potpuno oštećenih biće zamenjen, za šta će morati da se nađe odgovarajući kamen.

  Spomenik je postavljen 1928. godine, delimično na nasipu, pa se vrlo brzo nakrivio. Zbog toga je obnavljan od 1989. do 1991, a 1996. godine su ojačani temelji. Ipak, ponovo je došlo do sleganja jednog dela temelja.

  „Prvo će se izvoditi radovi na samoj statičkoj sanaciji, utiskivanju šipova. Kada se to uspešno završi, stvoriće se uslovi da se postavi skela. Ona će pomoći da se skulptura bezbedno spusti na tlo“, kaže Nevenka Novaković.

  Spomenik će biti transportovan preko mosta ispred Sahat kapije, ali se još ne zna gde. To će biti poznato kada bude izabran izvođač radova.

  „Ispitana je maksimalna nosivost, a potrebna nosivost je mnogo manja od toga“, istakla je Novakovićeva.

  Istorija samog spomenika je vrlo interesantna. Posle prvih dogovora sa Ivanom Meštrovićem počeo je Veliki rat i autor je kao austrougarski državljanin morao da ode iz Srbije, pa se dugo verovalo da je skulptura nestala. Međutim, Meštrović je pre rata poslao model u Češku na livenje i tako ga sačuvao.

  Tagovi:
  pobednik, Kalemegdan, spomenik, Beograd
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga