20:37 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 250
  Pratite nas

  Papa Franja je doneo odluku da 2. marta 2020. godine budu otvoreni tajni arhivi Vatikana koji se odnose na period Drugog svetskog rata, kada je vrhovni poglavar bio Pije XII, a ta vest s pravom je izazvala i pažnju domaće javnosti.

  Papa Pije je na prestolu bio od 1939. do 1958. godine, a vest o arhivi s velikom pažnjom dočekana i u jerusalimskom Centru „Simon Vizental“, na čijem čelu je čuveni lovac na naciste dr Efraim Zurof.

  Na pitanje „Novosti“ da li očekuje da će arhivi dati odgovor na dileme Jevreja o ulozi pape Pija XII tokom Holokausta, Zurof kaže:

  „Nadamo se da će postati dostupni dokumenti koji će nam pomoći da odgovorimo na pitanja šta je papa Pije XII znao o progonu i ubistvima Jevreja tokom Holokausta, kao i kada je i od koga dobijao informacije o stradanju Jevreja i šta je s tim informacijama radio. Takođe, i koje korake je preduzeo da pomogne Jevrejima. Imajte na umu da tokom čitavog perioda Holokausta on nikada nije posebno pominjao sudbinu Jevreja.“

  Na pitanje da li je, prema njegovom mišljenju, krajnje vreme da Vatikan obelodani dokumente kojim bi se pojasnila uloga Stepinca u stradanju Jevreja, Srba i Roma u Jasenovcu i uopšte u Drugom svetskom ratu, Zurof ne ostavlja prostor za dilemu:

  „Nesumnjivo da jeste krajnje vreme!“

  Tagovi:
  katolička crkva, ustaše, nacizam, papa Franja, Efraim Zurof, Jasenovac, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga