04:11 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 280
  Pratite nas

  Krst sa spomenika kidnapovanim i ubijenim Srbima sa područja opštine Orahovac, koji je nedavno ukraden, ponovo je postavljen, a danas je i osveštan. Nad spomenikom se ponovo vijori zastava Srbije.

  Osvećenju su prisustvovali stanovnici ove enklave na Kosovu, predstavnici Privremenog organa, ali i nastavnici i učenici Osnovne škole „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči.

  Predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba iz Orahovca Negovan Mavrić kaže da je dan kada je uklonjen krst i srpska zastava sa ovog spomenika bio jako težak za sve članove porodice ubijenih i nestalih, za sve meštane Velike Hoče.

  On je poručio izgrednicima da ne diraju krst. „Krst smo vratili uz pomoć udruženja ’Prijatelji Dečana‘, čijim članovima se iskreno zahvaljujem kao predstavnik porodica, a zahvalni su im i svi Srbi iz Velike Hoče i Orahovca“, rekao je Mavrić.

  On je dodao da je skrnavljenje spomenika, skidanje krsta i zastave bilo upereno ne samo protiv Srba koji žive u Hoči, već i protiv pravoslavne vere.

  „Tri  puta su skidali zastavu. Ta zastava je simbol države i to im smeta. Ali rušiti krst… To nije upereno samo prema ovim mrtvim i kidnapovanim ljudima, to je upereno protiv svih koji se pred ovim krstom mole“, kaže Mavrić.

  Spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima iz orahovačkog kraja postavljen 2009. godine, nepoznata lica oskrnavila su u noći između 7. i  8. marta.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga