02:54 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 131
  Pratite nas

  Radovan Karadžić, kog je Žalbeno veće Rezidualnog sudskog mehanizma Haških tribunala osudilo na kaznu doživotnog zatvora, ima pravo da na presudu podnese vanredni pravni lek, odnosno da traži reviziju postupka, a kako je rečeno u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove, rok za podnošenje zahteva je godinu dana od izricanja pravosnažne presude.

  Kako piše „Politika“, vanredni pravni lek može da se podnese samo ako Karadžić ili neko iz njegovog pravnog tima otkrije novu činjenicu koja nije bila poznata u vreme pretresnog ili žalbenog postupka, a koja je mogla da bude odlučujući faktor za donošenje odluke.

  Zahtev se podnosi predsedniku Mehanizma, koji određuje veće sastavljeno od istog broja članova kao i veće u prvobitnom postupku.

  „Eventualni odgovor na zahtev za preispitivanje donosi se u roku od 40 dana od dana podnošenja zahteva, a eventualna replika podnosi se u roku od 15 dana od dana donošenja odgovora“, rečeno je listu u Mehanizmu.

  Ako se članovi veća slože da je nova činjenica mogla da bude odlučujući faktor prilikom donošenja odluke, veće će preispitati presudu i izreći novu presudu nakon što sasluša strane u postupku, prenosi Tanjug.

  Članovi Karadžićevog pravnog tima za sada ne znaju da li će podneti zahtev za reviziju postupka, a jedan od članova tima, advokat Goran Petronijević je rekao da će prvo detaljno analizirati presudu, a potom odlučiti šta će dalje preduzimati.

  „Na prvi pogled presuda ima dosta rupa, a i ostalo je mnogo neupotrebljenih dokaza. Uslovi za podnošenje vanrednog pravnog leka su restriktivni, pa ćemo zato u narednom periodu sagledati sve aspekte kako bismo doneli konačnu odluku“, objasnio je Petronijević.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga