11:58 21 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Ramuš Haradinaj

  Haradinaj o taksama: Poštujemo Ameriku, ali mi smo suverena nacija

  © AP Photo / Ronald Zak
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1017

  Predsednik privremene vlade u Prištini Ramuša Haradinaj poručuje da, ako Srbija želi da ponovo uđe na kosovsko tržište, to može, ali nakon priznanja.

  Haradinaj je, u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“ i nemačkom listu „Štutgarter nahrihten“, kazao da je dijalog posredstvom EU trebalo da vodi do sporazuma sa Srbijom, koje predviđa i priznanje nezavisnosti, što je ostalo bez rezultata.

  Umesto toga, tvrdi da je Kosovo bilo izloženo sve većim napadima od Srbije, kao što je lobiranje za povlačenje priznanja ili trgovinske barijere.

  „U takvoj situaciji nije nam preostalo ništa drugo nego da blokiramo naše tržište za srpsku robu. Ako Srbija želi na naše tržište, to je moguće kada prizna Kosovo“, podvukao je Haradinaj.

  Upitan da li su takse na srpsku robu vredne i opterećenja odnosa sa SAD, on je kazao da Kosovo ima veliko poštovanje prema Americi, ali da je suverena nacija i da su „pojedine odluke sopstvene“.

  Izneo je i svoje razočaranje Evropskom unijom, ukazujući na to da je Kosovo ispunilo i poslednji uslov Unije za bezvizni režim prihvatanjem sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

  „Mi smo ispunili ovaj uslov, ali nije bilo odgovora EU. Pod rukovodstvom šefice evropske diplomatije Federike Mogerini dijalog je dospeo na stranputice. Umesto da razgovaramo o normalizaciji odnosa, razgovara se o granicama i teritorijama. Niko nije očekivao da će baš Brisel da se vrati ovoj debati iz prošlosti“, rekao je Haradinaj.

  Poručio je da nijedna granica na Balkanu nije stara ili stabilna i da bi ponovno razmatranje pitanja granica destabilizovalo ne samo Kosovo već ceo region.

  „Kosovo je želelo trajni sporazum sa Srbijom, ali nećemo se za to igrati teritorijama i granicama. To nije rešenje. Opasno je, i zbog toga do toga neće ni doći“, rekao je Haradinaj.

  Što se stanja na Kosovu tiče, 20 godina posle bombardovanja SRJ, ukazao je na to da je Kosovo tada pretrpelo devastaciju, i da danas nije lako da se aktivira potencijal, preneo je Tanjug.

  „Postoji nada, ali i izazovi. Vašington, Brisel, Berlin ranije su govorili jednim glasom na Balkanu. Danas, nažalost, to više nisu ujedinjeni partneri. Pozdravljamo to što je postignut dogovor između Makedonije i Grčke, ali nedostaje nam ta energija kod drugih pitanja u regionu“, kazao je Haradinaj.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga