05:07 16 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj

  Haradinaj: Priznanje, ratna odšteta, pa ukidanje taksi

  © AP Photo / Visar Kryeziu
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  6163
  Pratite nas

  Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj najavio je da će „Kosovo tražiti ratnu odštetu od Srbije“, mada ne misli da će to pitanje moći da se reši na predstojećem samitu u Berlinu.

  „To je bitno pitanje koje moramo rešiti, to je bitno za žrtve pa i za pravdu. Ali ne mislim da će se sve to u Berlinu rešiti“, rekao je Haradinaj za RTK 2 i dodao da će njihova delegacija „izneti neke stavove, neki doprinos“, ali da ne očekuje da će biti „nekog uspeha“.

  Haradinaj tvrdi i da ima usaglašene stavove sa Hašimom Tačijem, ali i da „nema promena“ njegove pozicije o priznanju Kosova u postojećim granicama.

  Na konstataciju da se, pored razgraničenja i razmene teritorije, kao rešenje pominje novi termin „dvostruki suverenitet“, i na pitanje šta je kompromis za vladu u Prištini, Haradinaj kaže da prištinska delegacija u Berlin ne ide sa „starim pričama, razgraničenje, ili razmene teritorije“.

  „To su priče iz prošlog veka. U Berlin idemo više s tim kako rešiti poslednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti sa nekom novom idejom, formulom“, tvrdi Haradinaj, koji smatra i da se „priznanje mora dogoditi“.

  U suprotnom, kako je zapretio, „Srbija će totalno biti blokirana prema EU, neće moći napred, i u isto vreme će izgubiti ulogu u regionu“.

  „Za Srbiju i srpski narod što pre priznaju Kosovo dobiće novu situaciju, novu ulogu u regionu“, smatra Haradinaj.

  On je ponovio i da će „dok je situacija ovakva“ takse ostati, ali i da se „to može rešiti kroz priznanje“.

  Prema njegovim rečima, Srbija bi priznanjem Kosova nešto politički izgubila, ali bi dobila tržište i time veći uticaj u regionu „kao ekonomska sila“.    

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga