14:30 23 Septembar 2019
Slušajte Sputnik
  Rukovodilac Izvršnog komiteta Besmrtnog puka Artjom Hutorskoj uručio je u Moskvi zastavu Besmrtnog puka ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoranu Đorđeviću

  Srbiji u Moskvi uručena zastava „Besmrtnog puka“ (foto)

  Olivera Ikodinović
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1582
  Pratite nas

  Rukovodilac Izvršnog komiteta „Besmrtnog puka“ Artjom Hutorskoj uručio je danas u Moskvi zastavu „Besmrtnog puka“ ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoranu Đorđeviću, s obzirom da će ta manifestacija u čast Dana pobede ubuduće redovno biti organizovana u Srbiji i da je uvrštena u državne događaje.

  „Prošle godine je naš predsednik učestovao u ’Besmrtnom puku‘ u Moskvi sa predsednikom Vladimirom Putinom, šetali su zajedno. I tada se rodila ideja da mi organizujemo tu manifestaciju na državnom nivou i da je obeležavamo zajednički, s obzirom da smo bratski narod, koji je uvek bio zajedno u svim ratovima i čak su neki Rusi ginuli u Srbiji, a neki Srbi ginuli u Rusiji“, rekao je Đorđević za Sputnjik.

  Rukovodilac Izvršnog komiteta „Besmrtnog puka“ Artjom Hutorskoj uručio je u Moskvi zastavu Besmrtnog puka ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoranu Đorđeviću
  Olivera Ikodinović
  Rukovodilac Izvršnog komiteta „Besmrtnog puka“ Artjom Hutorskoj uručio je u Moskvi zastavu "Besmrtnog puka" ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoranu Đorđeviću

  Đorđević je podvukao da je „Besmrtni puk“ uvršten u državne događaje u čast Dana pobede nad fašizmom, koji se obeležava 9. maja.

  On je naveo da će i drugi gradovi u Srbiji, koji budu imali želju da tog datuma organizuju „Besmrtni puk“, imati podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  „Mi smo od ove godine hteli da promovišemo našu borbu protiv fašizma i to da smo mi kao Srbija na strani antifašizma i da želimo zajedno sa Rusima to da obeležimo. Ja sam kao ministar sa mojim kolegijumom doneo odluku da to bude u zvaničnom programu državnih ceremonija od ove godine. Ideja nam je da to ne bude obeleženo samo u Beogradu, već i u drugim gradovima. Svi gradovi koji žele mogu da traže čak i logističku i finansijsku podršku od Ministarstva. S obzirom da smo toliko odmakli u kratkom periodu, ruska strana je predložila da zastavu ’Besmrtnog puka‘ dobijemo zvanično. Zastava će biti proneta ulicama Beograda i svake godine će je resorni ministar predavati predstavniku grada Beograda kao organizatoru“, rekao je Đorđević.

  Ministar je podsetio da je prošle godine u „Besmrtnom puku“ učestvovao veliki broj građana i izrazio je nadu da će ove godine broj učesnika biti još veći.

  „Postoji veliko interesovanje. Za razliku od prošle godine, kada je centralna i jedina manifestacija održana u Beogradu, ove godine će manifestacija biti održana, kako sada stoje stvari, u još 12 gradova Srbije, tako da je to veliki korak napred“, rekao je Đorđević.

  Hutorskoj je izrazio zadovoljstvo što je Srbija šetnju „Besmrtnog puka“ uvrstila u kalendar državnih događaja, ističući da je u svetu malo država u kojima je ta manifestacija podignuta na državni nivo i gde se obeležava kao državni praznik.

  „Veoma je prijatno što je šetnja ’Besmrtnog puka‘ postala nacionalni praznik u Srbiji, zemlji koja je, po mom mišljenju, nama najbliži prijatelj. Nijedna slovenska zemlja se ne odnosi tako prema Rusiji kao Srbija“, naglasio je Hutorskoj.

  On je rekao da posle posete predsednika Vladimira Putina Beogradu „nema nazad“ i da se može očekivati da će odnosi dveju zemalja biti samo poboljšani.

  On je predajući zastavu ministru Đorđeviću izrazio nadu da će ona sada postati veliki deo srca srpskog naroda.

  „Besmrtni puk“ se, kako je naveo, za sada održava u više od sto zemalja sveta i više od 500 gradova.

  Očekuje se da će u šetnji puka u Moskvi ove godine učestvovati oko 1,3 miliona ljudi.

  Ruska strana je predložila da u septembru u Beogradu bude organizovana i vojno-istorijska konferencija povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, na kojoj će učestvovati eksperti iz više od 100 zemalja sveta.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga