01:45 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  32603
  Pratite nas

  Kapetan Vasilij Anatoljevič Doroženko, šef posade ruskog tenka koji je predstavljen na vojno-policijskoj vežbi u Nišu, kaže za Sputnjik da se u Srbiji, ali i na paradi, oseća izvanredno.

  Doroženko nam je ukratko objasnio karakteristike tenka T-72B3, koji je pojačao Vojsku Srbije: 

  „Ovo je novi primerak ruske proizvodnje. Njegova puna masa je 46,5 tona, u naoružanju ima 125-milimetarski top, sparen s njim mitraljez 7,62 milimetra, kao i mitraljez ’Kor‘ 12,7 milimetara. Takođe, u naoružanju mu je glavni nišan ’Sosna O‘  i dublirajući nišan 1G42. Ima i termovizijski nišan za noćno osmatranje, čiji je cilj bolje otkrivanje protivnika i njegovo uništavanje. Ima zaštitu od grada 902B sistema, kao i termodinamičku aparaturu.“

   

  Šef posade navodi da se ovaj moćni tenk razlikuje od ostalih zbog novog nišana, a odlikuje se i termovizorom koji druga vozila nemaju. 

  Tenk T-72B3
  © Sputnik / Radoje Pantović
  Tenk T-72B3

  Novija je i savremenija radio-stanica, koja ima veći stepen zaštite od prisluškivanja i poboljšane karakteristike motora.

  Pošto je Doroženko upravljao tenkom, kaže nam kako to izgleda: 

  „Tenk je poboljšan i lakše je upravljati njim. Takođe, lakše i brže se savladava protivnik. Dobro se pokazao i u Siriji.“  

   

  Tagovi:
  tenkisti, tenk, Vojska Srbije, parada, Niš
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga