15:31 27 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1016
  Pratite nas

  Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je budućnost Kosova sigurna u Evropskoj uniji i NATO-u, ali da treba stvoriti okolnosti gde bi najbolje rešenje bilo da parlamenti Kosova i Albanije donesu izjavu o volji naroda dve zemlje da žive u zajedničkoj državi bez granica.

  Kako javljaju prištinski mediji, Tači je prilikom obeležavanja 20 godina od bitke na Paštriku poznate kao „Šiđeta DO-2“ (Stela) rekao da je ta bitka mobilisala sav arsenal i doprinela priznanju i podršci celog sveta.

  „Front u Paštriku je imao velikog odjeka za sve nas, ali i za naše savetnike. To je bio front nade, poverenja, konačne pobede Albanaca protiv Srbije. Najveće gubitke Srbija je doživela na tom frontu i to je glavna bitka OVK“, kazao je Tači.

  Hašim Tači se obraća narodu u Glogonju na KiM
  © AP Photo / Visar Kryeziu

  Kosovski predsednik je i u subotu u naselju Krumi, u Albaniji, izjavio da je misija Kosova za slobodu i nezavisnost nedovoljna, da su Albanci nepravedno podeljeni, da sada treba da se svojom voljom ujedine i da je došlo vreme da se radi pametno na uklanjanju graničnih prelaza između Kosova i Albanije koji su nepravedno nametnuti.

  Tači je u govoru povodom proglašavanja za počasnog građanina Krume rekao da će u bliskoj budućnosti Kosovo i Albanija živeti zajedno, bez granica.

  On je kazao da će nastaviti sa naporima za prisajedinjenje Preševa, Medveđe u Bujanovca Kosovu, što će se „ostvariti bez dovođenja u pitanje bilo kojeg milimetra Kosova, jezera Gazivode i Trepče“.

  „Budite sigurni da je daleko lakše ostvarivanje sna o jednoj teritoriji bez granica između Kosova i Albanije, nego što je bio izazov odlaska Srbije sa Kosova. To će se dogoditi“, zaključio je Tači.

  Tagovi:
  KiM, Hašim Tači, Albanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga