15:27 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  21564
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin posetili su danas Mihaila Krasnoščekova, ruskog člana misije UN na Kosovu i Metohiji, koji je teško povređen u brutalnoj akciji pripadnika ROSU u Zubinom Potoku pre dva dana.

  Neprimerena primena sile od strane kosovskih specijalaca bila je očekivana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u kraćem razgovoru sa Mihailom Krasnoščekovom.

  Vučić je primetio da je Krasnoščekov udaren kundakom u lice i da su udarali sve ljude koji su im se suprotstavljali.

  I Krasnoščekov kaže da za njega nije bilo neočekivano da su se tako brutalno ophodili kosovski policajci.

  Vučić je tokom razgovora primetio da Krasnoščekov bez akcenta govori srpski, a Rus je objasnio da je već 20 godina na Balkanu i da je imao priliku da dobro nauči naš jezik.

  Vučić je dodao da je dobio informaciju da su Krasnoščekova udarili kundakom, što je on i potvrdio.

  „Ali ste izdržali sve“, rekao mu je Vučić.

  Sad će, primetio je predsednik, na KiM više da gone one koji su im se suprotstavili u toj navodnoj akciji protiv korupcije i kriminala.

  „Za nas je veoma važno da se ovde osećate kao kod kuće“, rekao je Vučić Krasnoščekovu.

  Cilj je uterati Srbima strah u kosti

  Vučić je ponovio ocenu da akcijama poput najnovije na severu KiM Albanci žele da uteraju Srbima strah u kosti.

  Ukazao je da je sada poseban problem žešći način na koji albanske snage gone Srbe koji su štitili svoje domove i koji nisu želeli da oni dođu do njihovih kuća.

  „Žešće se danas gone oni, nego bilo ko drugi. Hoće bukvalno da uteraju strah Srbima i da svi Srbi budu poslušni, da se ponašaju onako kako se ponašaju Marko Jakšić i Rada Trajković. To treba da bude model za Srbe — ako poštuješ Srbiju, Beograd, dobićeš kundak u lice i hapšenja na dnevnom nivou“, rekao je on novinarima.

  Ambasador Aleksandar Čepurin u poseti Mihailu Krasnoščekovu
  © Sputnik / Dejan Simić
  Ambasador Aleksandar Čepurin u poseti Mihailu Krasnoščekovu

  „Drago mi je što je gospodin Krasnoščekov u dobrom stanju. Bila je velika opasnost da su lobanjske kosti polomljene i očno dno zahvaćeno. Proveravali su naši lekari celo veče i na kraju ustanovili da je dobro stanje. Međutim, razmišljam o nečemu drugom, pošto smo dobili opis situacije kroz koju su ljudi koji su napadnuti od strane albanskih snaga prošli… Mislilo se da su povrede slučajno nanete, da je neko slučajno udaren kundakom. Međutim, nikakve greške nije bilo, sa namerom su radili to da bi uterali strah kompletnom srpskom stanovništvu i nije ih bilo naročito briga što se radi o ruskom državljaninu i pre svega radniku administracije Unmik“, objasnio je on.

  Za povrede Krasnoščekova će neko odgovarati

  Načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević preneo je novinarima da je pacijent zadobio teške telesne povrede koje su mogle da se završe teže nego što jesu.

  Ukazao je da je zadobio prelom jagodične kosti, što je moglo da se proširi na deo koštanih i moždanih struktura i oko.

  „Sve smo očistili i uklonili opasnost od težih posledica“, rekao je on.

  Krasnoščekova je obišao i ruski ambasador Aleksandar Čepurin, kome se zahvalio za brigu i pažnju i što u ovakvoj situaciji nije sam.

  Ruski ambasador je ocenio da se ono što se Krasnoščekovu desilo na KiM može opisati kao zverstvo i varvarstvo i dodao da će oni koji su odgovorni za njegove povrede takođe odgovarati.

  Krasnoščekova su prethodno posetili i ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

  Predsednik Vučić daje izjavu ekipi ruske televizije.
  © Sputnik / Dejan Simić
  Predsednik Vučić daje izjavu ekipi ruske televizije.

  Krasnoščekov je sinoć prebačen iz KBC u Kosovskoj Mitrovici na Vojnomedicinsku akademiju, jer njegovo stanje iziskuje medicinski tretman u Beogradu.

  Krasnoščekov ima prelome vilične i jagodične kosti, frakturu lobanje i hematome.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga