23:11 09 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  118173
  Pratite nas

  Venecijanska komisija usvojila je na današnjoj plenarnoj sjednici u Veneciji pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica Vlade Crne Gore, konstatujući da predloženi zakonski tekst „donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva“.

  U svom mišljenju, komisija je pozdravila, kako je navedeno, „istinske napore crnogorskih vlasti“ da novim zakonom bude zamijenjen zastarjeli Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine.

  Oni ocjenjuju pozitivnim opredjeljenje da predloženim zakonom bude garantovana ne samo sloboda vjeroispovijesti, već i sloboda nereligijskih uvjerenja, pozdravljajući liberalan pristup u odredbama kojima se propisuje procedura registracije vjerskih zajednica, poštuje njihova autonomija i garantuju prava na vjersku pouku i osnivanje vjerskih škola.

  U mišljenju se pozdravlja i zakonsko rješenje po kojem registracija vjerskih zajednica nije propisana kao obavezna.

  „Pristup koji je zauzet u Prijedlogu zakona i koji su vlasti zauzele je dobro došao. Pored toga, Venecijanska komisija naglašava da dobrovoljni karakter registracije ne znači da vjerske zajednice mogu djelovati izvan pravnog sistema. U modernim demokratijama se ustavna ograničenja ovlašćenja države nad vjerskim zajednicama ne mogu smatrati preprekom za potvrđivanje autoriteta demokratske države. Vjerske zajednice se ne nalaze iznad ili izvan nacionalnog pravnog poretka: one imaju svoje mjesto — iako posebno, garantovano i zaštićeno posebnim temeljnim pravima — u okviru tog poretka, navodi se u dokumentu.

  Komentarišući pitanje imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija naglašava:

  „Što se tiče važnog pitanja imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija razumije zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rešavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime vjerskih zajednica tokom 1990-ih godina niza vjerskih objekata, koji mogu biti dio kulturne baštine Crne Gore. Tim prije zato što država, prema Članu 78 Ustava, ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje. Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rješenja predložena u ovom Predlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hok pravilima specifičnim za ovu situaciju.“

  Delegacija Vlade Crne Gore, koja je učestvovala u radu plenarne sjednice Venecijanske komisije, koju je predvodio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, izrazila je zahvalnost Venecijanskoj komisiji na datom stručnom mišljenju, saopštivši da će sugestije i preporuke za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi biti pažljivo razmotrene i inkorporirane u finalni tekst Predloga zakona koji će biti upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

  Tagovi:
  Srpska pravoslavna crkva, Venecijanska komisija, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga