11:59 21 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  11301
  Pratite nas

  Zamenik urednika francuskog „Figaroa“, koji je nedavno objavio opširnu reportažu o Srbima na KiM i zbog toga se našao na meti pretnji, uputio je poruku onima kojima se reportaža nije dopala.

  Žan Kristof Bison je na Tviteru podelio tekst jednog drugog francuskog magazina koji je pisao o KiM, poručivši, „nismo sami“.

  „Svima onima kojima smeta reportaža o drami Srba na KiM u ’Figarou‘ poručujem — nastavićemo da radimo svoj posao. Sudeći prema čitanosti magazina ’Marian‘ nedelju dana kasnije, nismo sami“, napisao je Bison.

  „Marian“ je objavio tekst pod naslovom „Kosovski rat: 20 godina kasnije, etnička zagonetka ostaje“.

  ​U delu teksta dostupnom na sajtu lista podseća se da je u martu 1999. godine taj nedeljnik objavio uvodnik Žana Fransoa Kana, u kojem je izneto protivljenje NATO bombardovanju Beograda i iznosi viđenje situacije na KiM 20 godina kasnije, uz ocenu da je „atmosfera i dalje napeta“.

  Osnivač humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon objavio je prošle nedelje da je zbog reportaže o životu Srba na KiM u francuskom listu „Figaro“ Bison dobio pretnje smrću.

  Gujon je naveo da su i njemu bile upućene uvrede da je „francuski Milošević, fašista i ruski špijun“, dodajući da su se on i Bison, koji je napisao reportažu pod nazivom „Srpski duh otpora“, našli na meti posle tog članka.

  „Figaro“ je na 10 stranica objavio reportažu sa Kosova i Metohije, u kojoj se konstatuje da su Srbi na toj teritoriji tretirani kao građani drugog reda.

  U tekstu pod naslovom „Srpski duh otpora“ navodi se da se Srbi na Kosovu i dalje bore za opstanak, uprkos činjenici da ih je preostalo svega oko 100.000 i da su okruženi sa oko dva miliona Albanaca, jer oko 250.000 Srba je bilo prinuđeno da napusti svoje domove.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga