08:46 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1916
  Pratite nas

  Najnoviji dometi domaće odbrambene industrije predstavljeni su domaćoj i svetskoj javnosti na Sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2019“.

  Posetiocima sajma predstavljen je i „Despot“, prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj u kompaniji „Tehnički remont Bratunac“.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao se danas na devetom Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2019“ sa najnovijim dometima srpske odbrambene industrije.

  Vučić je tokom obilaska poručio generalnom direktoru preduzeća Jumko, koje pravi uniforme i drugu teksilnu opremu za vojsku, Branislavu Trajkoviću da će imati puno posla i da bi trebalo radnicima da podigne plate.

  Jumko na sajmu izlaže svoj novi proizvod, tzv. nevidljivu tkaninu, koju ne registruju termo kamere, a koja se koristi za pokrivanje naoružanja i opreme.

  „Imaćete mnogo posla i snabdevaćete opremom Kobre i Vojsku Srbije, tako da su se stekli uslovi da podignete radnicima plate“, kazao je Vučić.

  U prisustvu predsednika otkriveno je oklopno multifunkcionalno vozilo "Despot“ koji je napravio Tehnički remont iz Bratunca, a čiji je prototip predstavljen na paradi 9. januara u Republici Srpskoj. Pet vozila „Despot“ treba da bude isporučeno do januara MUP-u Republike Srpske.

  Vučić je razgovarao i sa Slavenom Ristićem, generlanim direktorom TR Bratunac, koji je kazao da će to vozilo imati 10 odsto nižu cenu nego slična vozila u istoj klasi.

  Takođe, predsedniku je predstavljen i američki mitraljez „minigan Dilon“, a u njegovom prisustvu je otkrivena lanser raketa Tamnava - samohodni višecevni modulrani lanser, koji proizvodi Jugoimport, a može da ispali za samo nekoliko minuta 100 raketa.

  Deo naoružanja predstavljen na sajmu
  © Sputnik / Radoje Pantović
  Deo naoružanja predstavljen na sajmu

  Pokazali su predsedniku Srbije i kako radi telekomunikacijski ometač.

  Takođe, Vučiću su predstavljene dve daljinski upravljane borbene stanice, jednocevnu Kiklop i trocevnu Kerber.

  Predsednik će pristustvovati potpisivanju ugovora o Servisnom centru između Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ i Erbasa, kao i svečanom otkrivanju helikoptera H 145M.

  Atrakcija ovog sajma je helikopter Erbas H145, prvi od devet koji je Srbija nabavila prema ugovoru potpisanom 2016. Ovaj helikopter će imati naoružanje iz domaće proizvodnje, rakete i mitraljeze koji se u Srbiji proizvode po licenci iz bivšeg SSSR-a.

  Pored H145, na sajmu su izloženi brojni proizvodi srpske vojne industrije kao što su raketni sistemi „Tamnava“ i „Šumadija“, borbena vozila „Lazar“ i „Miloš“.

  Predstavljene su i bespilotne letelice i helikopteri domaće proizvodnje.

  Rukovodilac razvoja pančevačke „Utve“ Aleksandar Petrović navodi da je fabrika aviona iz Pančeva posle više decenija samostalno napravila novi avion „sova".

  „Fabrika Utva na ovom sajmu izlaže model aviona 'sova' jer pravi avion trenutno leti i vrši razvojna i sertifikaciona letna ispitivanja“, navodi Petrović.

  Dodaje da je u planu razvoj nove ultra lake letelice ali i multifuncionalnog aviona koji bi bio korišćen u vojsci.

  Ističe da je Srbija jedna od zemalja koja može samostalno da isprojektuje, proizvede letelicu, izvrši letna ispitivanja.

  Dodaje da avion „lasta“ koriste dve vojske.

  Prema njegovim rečima, građani će na sajmu imati priliku da vide „Utvin“ avion, bespilotni helikopter, bespilotne letilice.

  Deo atmosfere na sajmu
  © Sputnik / Radoje Pantović
  Deo atmosfere na sajmu

  Na sajmu će nastupiti 128 izlagača, 96 iz Srbije i 32 iz inostranstva. Zemlje-učesnice su Francuska, Austrija, Švajcarska, Finska, Švedska, Nemačka, Italija, SAD, Danska, Velika Britanija, Bosna i Hercegovina-Republika Srpska, Slovenija, Hrvatska, Češka Republika, Belorusija, Slovačka i Srbija, kao i brojne visoke strane delegacije.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga