21:30 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  51180
  Pratite nas

  Vojni aerodrom Batajnica ubuduće će se zvati Vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, po čuvenom pukovniku koji je stradao tokom NATO bombardovanja.

  Pilot Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog avijacijskog puka, herojski je stradao braneći našu zemlju tokom NATO agresije 1999. godine

  Poginuo je 4. maja 1999. godine u avionu MiG-29 nedaleko od rodnog grada Valjeva dok se borio sa mnogo nadmoćnijim protivnikom.

  Kako otkriva portal „Tango siks“, odluku o promeni imena doneo je Generalštab Vojske Srbije 6. juna i ona je već stupila na snagu.

  Država Srbija ga je odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

  Njegove kolege koje su bile s njim pre nego što je poleteo, ispričale su da je Pavlović od svog zamenika, u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a, tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da bi sam poleteo.

  Tada je, rekli su, prišao avionu i rekao:

  „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“.

  Potom je izvukao iz kokpita mladog pilota i poleteo sam.

  Po njemu je nazvana ulica koja vodi do batajničkog aerodroma, dok je 101. lovačka eskadrila nazvala jedan lovac MiG-29 po njemu.

  Aerodrom Batajnica je najveći namenski vojni aerodrom na prostoru bivše Jugoslavije.

  Tagovi:
  Batajnica, MiG-29, NATO agresija, Milenko Pavlović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga