07:56 04 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  83210
  Pratite nas

  Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore (1990-1998) i predsednik Savezne vlade SR Jugoslavije (1998-2000) preminuo je iznenada u 63. godini u selu Raće u Kučima.

  Bulatović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i kasnije je postao asistent na predmetu Politička ekonomija i stekao je titulu magistra ekonomskih nauka.

  Kao izvrsni ekonomski analitičar, u poslednjih nekoliko godina bio je redovni kolumnista Sputnjika. Pisao je do poslednjeg dana, a njegova poslednja kolumna za Sputnjik objavljena je u četvrtak.

  Politikom se bavio u omladinskoj i u studentskoj organizaciji. Izabran je 1989. godine za predsednika Predsedništva SK Crne Gore, a predsednik Crne Gore postaje na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.

  Posle osam godina na čelu republike i posle sukoba u vrhu Demokratske partije socijalista, čiji je predsednik bio od njenog osnivanja, Bulatović gubi na predsedničkim izborima od svog dotadašnjeg saradnika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

  Obojicu ih je predložila DPS, ali dva različita krila. Krilo sa Bulatovićevim pristalicama, zbog zabrane korišćenja imena DPS, biva prinuđeno da uzme novo ime — Socijalistička narodna partija.

  Ubrzo posle smene 1998. godine, usledila je ponuda Slobodana Miloševića — da sastavi kabinet na saveznom nivou, gde je Milošević tada bio predsednik. Na ovom položaju Bulatović se zadržao nepune dve godine.

  Imao je neprijatnu dužnost da proglasi stanje neposredne ratne opasnosti, a zatim i ratno stanje, za vreme NATO agresije na SRJ 1999. godine.

  Naredne godine, pred septembarske savezne izbore, je podržao Miloševića.

  Njegov SNP trebalo je da, posle izbora, uđe u koaliciju sa SPS-om i JUL-om, a Bulatović je bio kandidat za premijera.

  DPS, SDP, NS i LSCG su tada bojkotovali savezne izbore, pa je SNP lako osvojila 27 od 30 mandata namenjenih za Crnu Goru.

  Kada je Milošević izgubio u trci za predsednika od Vojislava Koštunice, jedini mogući koalicioni partner DOS-u mogao je biti SNP. Tada dolazi do preokreta u najvećem delu vođstva SNP i oni odustaju od kandidature Bulatovića za saveznog premijera, a predlažu tadašnjeg potpredsednika Zorana Žižića da dođe na čelo Savezne vlade. Bulatović je, po drugi put, napustio sopstvenu partiju, koju je osnovao i čiji je bio prvi predsednik.

  Posle ostavke u SNP-u, kada je na čelo partije došao Predrag Bulatović, pristalice Momira Bulatovića su formirale Narodnu socijalističku stranku.

  Tagovi:
  Crna Gora, Momir Bulatović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga