17:30 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 41
  Pratite nas

  Drastičan pad cena rominga u regionu počeo je danas i vodi ka snižavanju cena rominga sa državama-članicama EU i potpunom ukidaju troškova rominga u regionu 2021. godine, saopštilo je Veće za regionalnu saradnju.

  Građani Zapadnog Balkana će moći da pričaju, surfuju i da šalju SMS poruke mnogo više, a to će plaćati mnogo manje.

  U proseku, cene odlaznih telefonskih poziva pale su za 65 odsto, a cene prenosa podataka za 78 odsto, što su svakako značajna sniženja, koja u nekim slučajevima dostižu čak 99 odsto.

  Na primer, cena odlaznih poziva u nekim slučajevima je pala na 0,08 evrocenti, a cena prenosa podataka na 0,03 evrocenta, u zavisnosti od operatera.

  Za Srbiju cena odlaznog poziva iznosiće 0,09, u odnosu na prethodnih 0,23 evrocenta i niža je za 62 odsto, cena SMS-a biti 0,03 u odnosu na prethodnih 0,07 evrocenti, a za prenos podataka plaćaće se 0,03 umesto dosadašnjih 0,25 evrocenta.

  Osim toga, na putu je i novi dogovor sa Evropskom unijom, kojim se omogućava snižavanje cena rominga sa Zapadnim Balkanom.

  Ministri telekomunikacija sa Zapadnog Balkana potpisali su Sporazum o snižavanju cena rominga u regionu Zapadnog Balkana na drugom po redu Digitalnom samitu Zapadnog Balkana 4. aprila 2019. godine u Beogradu, kao deo višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor (MAP REA).

  Tagovi:
  telefoniranje, roming
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga