22:47 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 16
  Pratite nas

  Potreba za reformama unutar EU kojima bi se poboljšala efikasnost u donošenju odluka i proširenje na jugoistočnu Evropu, nisu u koliziji i mogu da idu paralelno, izjavila je u Poznanju nemačka kancelarka Angela Merkel.

  „Delim mišljenje francuskog predsednika Emanuela Makrona da moraju da se poboljšaju radni mehanizmi u EU, ali to ne znači da treba zaustaviti pristupne procese“, rekla je Merkelova na samitu Berlinskog procesa, inicijative koju je sama pokrenula pre pet godina kako bi se na neki način oživeo proces približavanja zemalja jugoistočne Evrope EU, prenosi „Indeks“.

  Francuski predsednik Emanuel Makron je prošle godine na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji ugasio nade tih zemalja u brže pristupanje, rekavši da EU ne može da se širi dok se iznutra ne reformiše. Isto je ponovio pre nekoliko dana na samitu na kojem se odlučivalo o novim čelnicima evropskih institucija, frustriran zbog teškog donošenja odluka na Evropskom veću.

  U Poznanju na zapadu Poljske održan je 6. sastanak na vrhu Berlinskog procesa. Dva dana ranije, u sredu i četvrtak, održan je niz sastanaka kako između predstavnika civilnog društva, tako i niz ministarskih sastanaka, te gospodarski forum koji je ove godine posvećen digitalizaciji javnog i privatnog sektora na zapadnom Balkanu.

   

  Tagovi:
  Balkan, EU, Nemačka, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga