22:49 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 2145
  Pratite nas

  U novom planu Vašingtona za suprotstavljanje Kremlju posebno mesto pripalo je i Srbiji.

  Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Mark Grin je 4. i 5. jula razmatrao sa predstavnicima G7 u Parizu dokument o konceptu suprotstavljanja zlonamernog uticaja Kremlja, navodi se na sajtu agencije, gde je i objavljen sâm dokument.

  „Uz finansiranje USAID, 11 strateških medijskih partnera povećavaju svoje prisustvo u Bosni, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Time se ’diverzifikuju njihovi prihodi, a digitalno medijsko prisustvo se povećava‘“, navodi se u izveštaju.

  „Uz injekciju američkog novca, USAID predviđa i alatke za borbu protiv lažnih vesti, kao što su ’Pop-ap Njuz rum‘“ iz Moldavije, kako bi se obezbedila bihevijoralna analitika i tehnologija društvenih medija u svrhu analiziranja i identifikovanja dezinformacija“, stoji u ovom izveštaju.

  „Sjedinjene Američke Države odavno smatraju da je jaka, prosperitetna i slobodna Evropa od vitalnog značaja za američke strateške interese. Ruske vlasti i snage pod njihovom kontrolom nastoje da oslabe američki uticaj u svetu i odvoje nas od naših saveznika i partnera“, piše u dokumentu.

  Rusija je više puta negirala optužbe o pokušajima da utiče na demokratske procese u različitim zemljama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim”, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao da ne postoje nikakve činjenice koje potvrđuju takve akcije.

  Povodom novog dokumenta, oglasilo se i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

  Koncept za suprotstavljanje zlonamernom uticaju Kremlja, koji je razvijen u Sjedinjenim Američkim Državama, predstavlja sredstvo za ideološku borbu i propagandu, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije datom u vezi sa izjavama direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

  Tagovi:
  USAID
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga