19:48 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1020
  Pratite nas

  Nakon višečasovne komemoracije i sahrane jos 33 tela žrtava zločina iz poslednjeg rata, u Memorijalnm centru Potočari danas je završeno obeležavanje godišnjice masakra u Srebrenici, prenosi Tanjug.

  Kolone automobila, autobusa i ljudi iz svih delova Bosne i Hercegovine i susednih evropskih zemalja krenuli su svojim kućama.

  Komemoraciji su prisustvovale brojne visoke delegacije i zvanice, a izjave upućene javnosti odnosile su se na potrebu donošenja zakona o zabrani negiranja genocida.

  I porodice žrtava su poručile da počinioci zločina moraju da priznaju svoja nedela kako bi se nastavio život na ovim prostorima.

  Sve one koji imaju bilo kakve informacije o žrtvama koje se i dalje vode kao nestale zamolili su da progovore kako bi svi ubijeni mogli naći smiraj, a njihove porodice i rodbina imati mesto gde će doći i moliti se za njih.

  Zvaničnici su posebnu pažnju posvetili, kako se navodi, „negatorima genocida“ koji su proteklih godina sve glasniji i ostrašćeniji u svojoj zloj nakani.

  „Negiranje genocida je njegova poslednja faza, a to se mora zaustaviti donošenjem adekvatnog zakona“, poručio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je rekao da će se pobrinuti da se to što pre dogodi.

  On je kritikovao negiranje genocida, što se, kako kaže, i danas može čuti od nekih zvaničnika iz Republike Srpske.

  „To su njihovi ružni politički stavovi. Imamo dve odluke međunarodnog suda i taj sud je, kao najviše telo, u tančine i u hiljadama dokumenata dokumentovao šta se ovde dogodilo“, kazao je Incko u Potočarima.

  Rekao je i da će se zalagati za usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

  Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima, Hamdija Fejzić, pozvao je danas visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da iskoristi svoja ovlašćenja i proglasi usvojenim zakon o zabrani negiranja genocida.

  Fejzić je podsetio na međunarodnog suda kojom je, kako je rekao, definisano da se u Srebrenici desio genocid ističući da uprkos tome vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS pokušavaju da revidiraju presudu Suda u Hagu i izjednače zločinca i žrtvu.

  „Srebrenica je postala univerzalni pojam za traženje istine za počinjeni genocid. To je aksiom koji se ne dokazuje jer 8.372 ubijene osobe su dokaz. Srebrenica svuda u svetu asocira na genocid počinjen nad Bošnjacima i to za samo nekoliko dana“, kazao je Fejzić.

  Kako je rekao, svako ko negira ono što se desilo u Srebrenici zatrovan je mržnjom, a negiranje genocida ravno je zagovaranju novog genocida.

  „Zbog toga pozivamo visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da koristeći svoja ovlašti proglasi zakon o zabrani negiranja genocida“, rekao je Fejzić.

  Komemoraciji su prisustvovali i i preživeli Srebreničani, porodice, rodbina, učesnici Marša mira, ultramaratonci, biciklisti...

  Na groblju Memorijalnog centra Potočari do danas je sahranjeno 6.610 bošnjačkih žrtava, a na porodičnim grobljima van Potočara njih 234.

  Još uvek se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 nestalih Srebreničana, javili su sarajevski mediji.

  Verski deo današnjeg programa predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

  Pročitani su i odlomci iz romana „Derviš i smrt“ te proučena ilahija „Šehidi“ i izveden „Srebrenički inferno“ koji je napisao Džemaludin Latić.

  Komemorativni skup u Srebrenici protekao mirno i bezbedno

  Komemorativni skup u Potočarima kod Srebrenice protekao je danas mirno i bezbedno, saopšteno je iz Štaba akcije „Srebrenica 2019“.

  U saopštenju se navodi da je u saradnji sa bezbjednosnim agencijama, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obezbedilo potpunu sigurnost političkih ličnosti iz BiH i inostranstva, kao i drugih zvaničnika i ostalih učesnika skupa.

  Komemorativni skup obezbjeđivali su pripadnici MUP-a Republike Srpske, u saradnji sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH i predstavnicima EUFOR-a.

  Iako je magistralnim i regionalnim putevima podrinjske regije saobraćaj bio frekventan, tokom trajanja skupa obezbijeđeno je njegovo normalno i nesmetano odvijanje, navodi se u saopštenju koje je potpisao rukovodilac Štaba Aleksandar Vasiljević.

  U Potočarima kod Srebrenice danas je održana komemoracija posvećena obilježavanju 24 godine od stradanja Bošnjaka.

  Tagovi:
  Srebrenica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga