20:42 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 361
  Pratite nas

  Služenjem parastosa i polaganjem venaca na spomen-ploču u selu Zalazju kod Srebrenice obeleženo je 27 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika. Za zločine počinjene u četiri srebrenička sela Sase, Zalazje, Biljača i Zagoni sudilo se Naseru Oriću. Sud BiH oslobodio ga je krivice.

  Branislav Vasiljević izgubio je dva brata. Jedan je bio, kaže, masakriran, a telo drugog bačeno je na deponiju. Ljuti ga jer ni nakon 27 godina niko nije odgovarao.

  „Za porodice srpskih žrtava, Naser Orić, iako je oslobođen, uvek će biti ratni zločinac. Osećamo se jadno, bolno, poniženo zbog toga što još uvek te pravde za kojom vapimo nema“, ističe Vasiljević.

  Na pomenu je i Bojka Perić. Ubili su joj sina, mladog vojnika. Ubijen je u zasedi na transporteru kada je krenuo da pomogne srpskim civilima.

  „Nema pravde, nas niko ne vidi i ne čuje“, ističe Perićeva.

  Brano Stevanović navodi da se samo Srbi kategorišu kao ratni zločinci.

  „I sada oni kategorišu Srbe kao ratne zločince, a niko se ne pita šta će oni na Petrovdan na Zalazju, šta će u maju na Orahovici, šta će u Sasama, na Božić u Kravici. Ako su oni branili svoje, šta su tražili u Kravici i ostalim mestima“, upitao je Stevanović.

  Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da meštani ovih sela traže pravdu i da se nadaju da će je dočekati.

  „To je ono što vređa srpske žrtve, 27 godina kako su Srbi stradali na području Opštine Srebrenica, Bratunca, Milića, Valsenice i niko za te zločine nije preuzeo odgovornost. Mi smo istrajni i verujemo da će doći dan kada će zločinci izaći pred lice pravde“, ističe Grujičić.

  Porodice ubijenih poručuju da pravde i pomirenja ne može biti dok neko ne bude odgovarao za ove žrtve.

  Tagovi:
  ratni zločini, žrtve, Bratunac, Srebrenica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga