06:49 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 5011
  Pratite nas

  Evropska unija (EU) tvrdi da su bušenja u istočnom Mediteranu koja vrši Turska nezakonita, zbog čega je preduzela određene mere protiv zvanične Ankare. Međutim, Turska obećava da će nastaviti svoje aktivnosti u Mediteranu.

  Na sastanku Saveta Evropske unije u Briselu, kojem su prisustvovali ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU, usvojena je deklaracija o sankcijama protiv Turske.

  U tekstu deklaracije se navodi da je EU donela odluku da smanji iznos pretpristupnih fondova za Tursku, razmotri kreditne aktivnosti Evropske investicione banke u Turskoj, obustavi tekuće pregovore s Turskom o sporazumu o avijaciji, te da na određeno vreme suspenduje sastanke na visokom nivou sa Savetom za pridruživanje.

  U deklaraciji se navodi i da će, ukoliko Turska nastavi s aktivnostima bušenja, EU razmotriti još neke mere predostrožnosti.

  Međutim, Ankara je odmah odlučno reagovala na odluku EU.

  „Odluka EU da obustavi pregovore na najvišem nivou sa Turskom neće uticati na našu odlučnost da nastavimo sa bušenjima u istočnom Mediteranu. Turska će nastaviti da štiti svoja prava i prava Turaka sa Kipra, gde će i aktivirati svoju delatnost u tom pravcu“, navodi s u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Turske.

  Tagovi:
  sankcije, EU, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga