01:34 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1766
  Pratite nas

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, obišao je danas završni deo obuke u letnjim uslovima pripadnika 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade u niškoj kasarni „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“.

  Specijalne jedinice su spremne i obučene da prve odgovore na sve bezbednosne pretnje, rekao je Vulin.

  Ministar je nakon obilaska sadržaja obuke istakao da se Vojska Srbije oprema, naoružava i jača u svim svojim segmentima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  „Naša Specijalna brigada je, svakako, jedan od najznačajnijih delova Vojske i onaj deo naše Vojske koji prvi treba da odgovori na udar i koji je tu da odgovori i na terorističke pretnje, ali i da sačuva naš narod gde god da je to potrebno“, naglasio je ministar.

  Padobranci prolaze kroz najsloženiju vrstu obuke u našoj vojsci
  Ministarstvo odbrane / Jovo Mamula
  Vojska Srbije

  Kako je rekao, Vojska Srbije u skladu sa naređenjem i instrukcijama vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića posebno obraća pažnju na naše specijalne jedinice.

  „Posebno obezbeđuje materijalna ulaganja i da njihove zarade budu više nego kod ostalih, ali i da njihove obaveze budu značajno više nego kod ostalih pripadnika Vojske“, naglasio je Vulin.

  Prema njegovim rečima, tokom današnjeg obilaska uverili su se u njihovu izuzetnu obučenost, kao i da koriste najnoviju opremu u skladu sa najvišim svetskim standardima.

  Srpski padobranci koriste najnoviju opremu u skladu sa najvišim svetskim standardima
  Ministarstvo odbrane / Jovo Mamula
  Srpski padobranci koriste najnoviju opremu u skladu sa najvišim svetskim standardima

  Komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan istakao je da je današnji obilazak bio prilika da se sagleda sva složenost selektivne padobranske obuke i spremnost polaznika koji su uspešno savladali sve delove obuke na zemlji i potrebna testiranja, a očekuju ih samo padobranski skokovi koji će uslediti.

  „Uz sagledavanje ove najsloženije vrste obuke u našoj vojsci imali smo priliku da vidimo i ostatak obučavanja alpinističkih grupa prilikom dejstva na zaposednuti objekat i prilikom spasavanja u akcidentnim situacijama“, naglasio je general Talijan.

  Padobranci su demonstrirali spuštanje niz veračko uže u urbanim uslovima
  JOVO MAMULA
  Padobranci su demonstrirali spuštanje niz veračko uže u urbanim uslovima

  Dodao je da je poseban deo posete posvećen obilasku infrastrukturnih objekta koji su važni za rad te jedinice.

  Nakon referisanja komandanta 63. padobranskog bataljona potpukovnika Bobana Georgijeva i obilaska Centra za obuku padobranaca, u kome su demonstrirani pakovanje padobrana i rad na podveznom sistemu, ministar Vulin i general Mojsilović prisustvovali su i pripremama padobranaca za skok u okviru selektivne obuke izviđačkih jedinica, jedinica vojne policije i „Kobri“.

  Padobranci su, takođe, demonstrirali u okviru obuke u letnjim uslovima i spuštanje niz veračko uže u urbanim uslovima.

  U završnom delu posete ministar Vulin i general Mojsilović obišli su i infrastrukturne objekte za obuku pripadnika 63. padobranskog bataljona u kasarni „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“.

  Tagovi:
  obuka, Vojska Srbije, padobranci, 63. padobranska brigada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga