22:06 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 420
  Pratite nas

  Rusija je donela odluku da ne učestvuje u konferenciji o Venecueli u Limi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske federacije.

  Konferencija o Venecueli će se održati u prestonici Perua 6. avgusta. Moskva je saopštila da je pažljivo analizirala ciljeve i zadatke koje su postavili organizatori konferencije u Limi, razgovarala je o njima sa partnerima u Latinskoj Americi i sa predstavnicima drugih zemalja, ali da je posle svega kod ruske strane ostao veliki broj ozbiljnih sumnji.

  „Pre svega, nismo ubeđeni u pravilnost pristupa, po kojem će rasprava o „problemima demokratije“ u Venecueli biti održana bez Venecuelanaca, koje prestavljaju Vlada Nikolasa Madura i druge političke snage te zemlje. Nismo uvereni da će jednodnevni sastanak, sa prijavljenim učešćem oko 100 delegacija, koje imaju različite pozicije, dovesti do bilo kakvih mera realne pomoći u pronalaženju rešenja veoma složenih problema koji stoje pred tom zemljom“, navodi se u saopštenju.

  Ministarstvo podvlači da se „osnovna sumnja nalazi u tome da iz ciljeva konferencije ne proizilazi da je njeno održavanje u korelaciji sa, po našem verovanju, najvažnijim zadatkom u ovom momentu — a to je pomoć ka pokretanju intervenecuelanskog dijaloga, koji je počeo posredovanjem Norveške“.

  „S obzirom na izloženo, pažljivo odmerivši sve okolnosti, došli smo do zaključka da bi bilo prikladno da se suzdržimo od učešća u ovom događaju. Ovu odluku je otpravnik poslova ambasade Rusije u Limi preneo rukovodstvu Ministarstva spoljnih poslova Perua“, dodaje rusko Ministarstvo.

  Pri svemu tome, Moskva i dalje potvrđuje „spremnost za dalji konstruktivan dijalog sa zemljama Latinske Amerike, uključujući i Peru, kao i sa zemljama iz drugih regiona zainteresovanim za zajednički rad i za saradnju u interesu i cilju regulisanja situacije u Venecueli“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

  Tagovi:
  konferencija, Peru, Lima, Venecuela
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga