21:30 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  3253
  Pratite nas

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pokrenula je parnicu pred Višim sudom u Beogradu u ime Snežane Pešović zbog diskriminacije na osnovu pola i porodičnog statusa, prenosi Tanjug.

  „Tužbom je pored utvrđivanja diskriminacije i traženja da se otklone posledice diskriminatorskog postupanja traženo od suda da donese privremenu meru u cilju hitne zabrane diskriminacije i sprečavanja posledica ovakvog postupanja prema zaposlenoj zbog trudnoće i porodiljskog odsustva“, navodi se u saopštenju poverenice.

  Navode da je slučaj strateški važan, s obzirom da je diskriminacija žena zbog trudnoće i porodiljskog odsustva nedopustiva i da još uvek predstavlja čestu diskriminaciju na tržištu rada.

  Poverenica je posetila Snežanu Pešović koja je dala saglasnost da je zastupa i podnese tužbu.

  Snežana Pešović je radila neprijavljena kod poslodavca sve dok nije ostala u drugom stanju. Sa poslodavcem se dogovorila da je prijavi, ali da ona plaća doprinose. Na kraju je bilans bio takav da je Snežana dobijala platu od 26.000 dinara, a da je poslodavcu morala da isplaćuje 30.000 dinara.

  O slučaju Snežane Pešović mediji su izveštavali prethodnih dana.

  „Ovaj slučaj je potvrdio koliko su mediji važan partner i da praćenjem i objavljivanjem ovakvih pojedinačnih životnih primera doprinose smanjenju diskriminacije i sprečavanju diskriminatorskog ponašanja pojedinih poslodavaca. Država ima mehanizme za sprečavanje ovakvog ponašanja, zbog čega verujem da će ovaj primer ohrabriti žene da se obrate našoj instituciji i zatraže zaštitu“, zaključila je poverenica.

  Tagovi:
  diskriminacija, trudnice
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga