12:56 05 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1017
  Pratite nas

  Zakon o lobiranju, koji je usvojen prošle godine u novembru, danas će početi da se primenjuje, što znači da zainteresovani budući lobisti mogu da se prijavljuju za obuku Agenciji za borbu protiv korupcije, a svi detalji o tome su na sajtu agencije, piše „Politika“.

  „Cilj Zakona o lobiranju je zaštita javnog interesa i dodatna izgradnja integriteta javnih funkcionera, što je dobro za svaku pravnu državu i za funkcionisanje vladavine prava“, rekao je za „Politiku“ Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije.

  Agencija za borbu protiv korupcije ima sve nadležnosti u vezi sa sprovođenjem zakona — od raspisivanja konkursa, obuke, izdavanja sertifikata, preko izrade pravilnika, do kontrolisanja rada u praksi, kako lobista, tako i lobiranih lica.

  Sikimić kaže da je Srbija postupila u skladu sa zahtevima iz poglavlja 23 u pregovorima sa EU, kao i po preporukama GREKO.

  „Uz novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji će biti u primeni od 1. septembra sledeće godine, ostvarićemo dodatni napredak u evrointegracijama“, dodaje Sikimić.

  Sikimić potvrdno odgovara na pitanje — da li se očekuje da poslanici, ministri i drugi bez zadrške prijavljuju svoje kontakte sa lobistima, a biće dužni to da urade u roku od 15 dana.

  „Radi jačanja integriteta donosioca opštih akata i poverenja građana u institucije, očekujem da će prijavljivati te kontakte, jer to pravi razliku između pokušaja ostvarivanja zakonitog interesa određene strane i korupcije, kao krivičnog dela“, rekao je Sikimić.

  On naglašava da je jedna od ključnih stvari — da lobirano lice ne sme da primi apsolutno nikakvu naknadu.

  Informacije, stavovi i mišljenja o zakonima i drugim propisima objavljenim u sredstvima javnog informisanja, na primer, ne smatraju se lobiranjem, kao ni građanske inicijative upućene organima vlasti na predložena rešenja zakona i drugih propisa, navodi „Politika“.

  Tagovi:
  Zakon, lobiranje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga