12:39 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  3061
  Pratite nas

  „Crkve, džamije i ostala kulturna, istorijska i verska baština pripadaju Kosovu“, poručuje Enver Hodžaj, potpredsednik tehničkog mandata vlade prištinskih privremenih institucija, u odgovoru na stav Beograda — da je nedavno služenje mise na ostacima crkve Svetog Nikole u Novom Brdu neprihvatljivo.

  „Opsesija Srbije da prisvaja sve — uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika u svoje igre prema Albancima često uključuje naučnike i manipuliše činjenicama. Nije ni čudo što u 14. i 15. veku, od kada datira crkva u Novom Brdu, nismo imali veze sa tamošnjim narodima, pa je svojatanje te crkve kao srpske — smešno“, napisao je Hodžaj na svom nalogu na Fejsbuku.

  Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević je ranije ove sedmice, preko Papskog nuncijata u Beogradu, uputio pismo kardinalu Đanfranku Ravasiju, predsedniku Papskog saveta za kulturu, kojim ga je pozvao da pokrene inicijativu i da preduzme korake „kako albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene nezavisne države Kosova ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetosti i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda“.

  „To je smešna i apsurdna igra Srbije, s obzirom na to da je Kosovo gotova činjenica“, zaključuje Hodžaj.

  Tagovi:
  Crkve, Kosovo i Metohija, Enver Hodžaj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga