12:54 19 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 715
  Pratite nas

   U Zagrebu je nakon kratke i teške bolesti u 68. godini preminuo Denis Kuljiš, jedan od najuticajnijih i najsvestranijih hrvatskih novinara, urednika i publicista.

  U novinama je radio još od sedamdesetih godina prošlog veka, kada je počeo da sarađuje s „Omladinskim tjednikom“, „Poletom“ i „Studentskim listom“, a od početka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i objavljujući knjige, prenosi Tanjug.

  Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opštu lingvistiku i sociologiju. Novinarstvom se bavio od svojih ranih dvadesetih, a prvi važniji posao bio mu je 1979. u „Poletu“, godinu kasnije i u dnevnim novinama „Vjesnik“.

  Zajedno s partnerima 1989. osnovao je medijsko preduzeće „Medija pres“, koje je učestvovalo u pokretanju prvog privatnog nezavisnog političkog nedeljnika u Hrvatskoj, „Globusa“, čiji je bio prvi glavni urednik. Firma koju je pokrenuo u međuvremenu je narasla u „Europapres holding“ (EPH), najveću novinsko-izdavačku kuću u Hrvatskoj.

  Kuljiš je nakon toga pokrenuo nedeljnik „Nacional“, koji je vodio dve godine. Sarađivao je i sa „Slobodnom Dalmacijom“, bio je glavni urednik Plejboja“, supervizor izdanja „Plejboja“ za Srbiju i Crnu Goru, a imao je ulogu i u pokretanju „Jutarnjeg lista“.

  Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u „Jutarnjem“ i „Večernjem listu“, te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

  U saradnji s istoričarem Vilijamom Klingerom 2013. objavio je knjigu „Tito: Neispričane priče“, a nedavno je u izdanju beogradskog „Službenog glasnika“ izašla i njegova knjiga „Titova tajna imperija“.

  Tagovi:
  preminuo, Denis Kuljiš
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga