22:39 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  63178
  Pratite nas

  Ne može entitet da naređuje državi, niti može Dodik da nametne svoju volju probosanski orijentisanom delu koalicije u Sarajevu, poručio je lider SDA.

  Bakir Izetbegović, predsednik SDA i predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) izjavio je da je moguće odlaganje sednice koja je bila zakazana za 20. avgust, a na kojoj je trebalo da bude izabran novi mandatar za Savet ministara, ukoliko pre toga ne bude razmatrano usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) za pristupanje BiH NATO-u.

  Izetbegović je na ovaj način, posle predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića, koji je najavio isti pristup, doveo u pitanje sporazum koji su potpisali Dragan Čović, Milorad Dodik i sam Izetbegović o Principima za formiranje vlasti na državnom nivou, odnosno o izboru novog predsednika Saveta ministra, s obzirom na to da je status sadašnjeg mandatara u tehničkom mandatu već pet godina.

  Sporazum o formiranju vlasti je oročen na 30 dana, a zbog Izetbegovićeve najave postoje realne šanse da on propadne. 

  „Mogu samo da potvrdim da nema imenovanja mandatara bez ANP-a, odnosno bez poštovanja Ustava BiH i vladavine zakona, poštovanja svih strategija i ostalog što smo naveli u Članu 3 sporazuma koji sam potpisao sa Čovićem i Dodikom. Nema imenovanja mandatara sve dok se ne reši pitanje ANP-a“, rekao je Izetbegović.

  Tagovi:
  NATO, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, Sporazum, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga