09:57 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1124
  Pratite nas

  U Srbiji je trenutno u svim prihvatnim centrima i centrima za azil smešteno 2.412 migranta, od kojih većina čeka da nastavi put uglavnom u zemlje Zapadne Evrope, saopštili su organizatori aktivnosti „Slavimo raznolikost“, koje se sprovode u okviru podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.

  „Slavimo raznolikost“, kako su saopštili organizatori, obuhvata različite aktivnosti koje podrazumevaju interakciju lokalnog stanovništva i migranata, od ekoloških i sportskih aktivnosti do razgovora migranata i lokalnog stanovništva o ličnim temama, kao i o temama iz svakodnevnog života.

  Brigita Kuhar iz Delegacije Evropske unije u Srbiji rekla je da je cilj aktivnosti pod nazivom „Slavimo raznolikost“ da približe migrante i lokalno stanovništvo i omoguće međusobno razumevanje. Ona je podsetila na važnost prenošenja poruka raznolikosti i razumevanja.

  Ljudi koji dolaze u Srbiju beže od ratova i prirodnih i ekonomskih katastrofa i nedaća. Naša je osnovna dužnost da ih dočekamo toplo i da žene, deca i mladi pronađu mesto gde mogu da žive bez bola i dostojanstveno. To je ono što su organizacije civilnog društva, kao i međunarodnog društva u Srbiji, omogućavale u prethodnih nekoliko godina“, rekao je šef kancelarije OXFAM-a u Srbiji Marko Savio, preneo je Tanjug.

  Ana Košel, direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“, rekla je da je u okviru aktivnosti „Slavimo raznolikost“ tokom više od dva meseca realizovano 26 druženja s migrantima, lokalnim stanovništvom i medijima u Šidu, Obrenovcu, Nišu, Subotici i Novom Sadu i da je u njima učestvovalo više od 700 ljudi.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga