07:22 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1390
  Pratite nas

  Kineski turisti su prvi put na prvom mestu kada su u pitanju dolasci stranih turista u Srbiju, rekao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

  On je dodao da su, na osnovu podataka za prvih sedam meseci ove godine, turisti iz Kine zabeležili ukupno 73.559 dolazaka. To je rast od 39 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  „Istovremeno, gosti iz Kine su na drugom mestu po broju ostvarenih noćenja, sa ukupno 135.386 noćenja u Srbiji, što je rast od čak 51 odsto. Prema ovom parametru, na prvom mestu su i dalje turisti iz Bosne i Hercegovine sa nešto više od 160.000 noćenja“, naveo je Ljajić za Tanjug.

  Ministar Ljajić je rekao i da je, sudeći prema rezultatima turističkog prometa za period januar-jul, došlo do promene u strukturi emitivnih tržišta, pa je među pet država sa najvećim brojem dolazaka od bivših jugoslovenskih republika mesto zadržala samo Bosna i Hercegovina, a ostale pozicije zauzimaju Turska na 3. mestu, Nemačka na 4. i Bugarska na 5. mestu.

  „Važno je istaći i da turisti iz Ruske Federacije po broju noćenja beleže rast od čak 40 odsto i ovo će, po svemu sudeći, biti rekordna godina kada je reč o gostima iz Rusije“, kazao je Ljajić, dodavši da su ruski turisti ostvarili ukupno 113.830 noćenja za prvih sedam meseci.

  Inače, u periodu januar-jul ove godine, zaključio je Ljajić, u Srbiji je boravilo 2.042.667 turista, što je rast od 5,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

  Od toga, domaći turisti činili su 52 odsto u ukupnom broju dolazaka, a strani 48 odsto.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga