20:19 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 020
  Pratite nas

  Spomen-ploča poznatom novinaru, humanisti i jednom od osnivača Radija „Studio B“ Đoki Vještici, koja se nalazi na istoimenom platou u centru Beograda, oštećena je na delu na kojem je bila ispisana kratka biografija Vještice na srpskom i engleskom jeziku.

  „Studio B“, u kojem je Vještica godinama bio urednik i voditelj čuvene radio emisije „Beogradska razglednica“, juče je „osudio vandalski čin i obećao da će svom velikom uredniku uskoro podići novo i dostojnije obeležje, sa namerom da se njegovo ime i ljubav prema Beogradu nikada ne zaboravi“, saopštio je UNS. 

  Spomen-ploča Đoki Vještici otkrivena je 2012. godine ispred Palate „Beograd“. 

  Oštećena Spomen ploča Đoki Vještici
  J. Pešić, UNS
  Oštećena Spomen ploča Đoki Vještici

  Đoko Vještica rođen je 9. maja 1939. godine u mestu Otrić kod Knina. Novinarsku karijeru započeo je u listu „Borba“. Novinari ovoga lista sa Vješticom su 1970. godine osnovali Radio „Studio B“.

  Bio je poznat po organizovanju mnogobrojnih humanitarnih akcija. Prvi Beogradski maraton, na njegovu inicijativu, održan je 1988. godine.

  Udruženje novinara Srbije 1976. godine mu je dodelilo nagradu „Svetozar Marković“, a 2005. godine Nagradu za životno delo.

  Nagradu za novinarsku humanost „Đoko Vještica“ UNS je ustanovio 2011. godine. Dodeljuje se za priloge koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost, što je Vještica godinama radio.

   

   

   

  Tagovi:
  Studio B, spomen-ploča
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga