00:35 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  15100
  Pratite nas

  Nakon što je delegacija Vojske Srbije vraćena sa graničnog prelaza Bajakovo sa Hrvatskom, oglasio se direktor hrvatske policije Nikola Milina, koji tvrdi da oni nisu najavili prelazak granice.

  „Imam informacije da je jutros oko pola sedam zaustavljen kombi sa 11 vojnih osoba koje su imale vojne uniforme u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i na osnovu zakona o nadzoru hrvatske granice nisu ispunjeni uslovi za ulazak na teritoriju druge države. Poseta treba da bude najavljena i postoje propisi kako se to radi“, naveo je Milina, a prenosi regionalna televizija „N1“.

  Ministarstvo odbrane Srbije navelo je ranije danas da je delegacija na vreme i po uobičajenoj proceduri prijavljena i da je trebalo da prisustvuje obeležavanju dana Jasenovačkih novomučenika.

  Kako saopštavaju iz srpskog Ministarstva odbrane — na granici, na prelazu Batrovci-Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

  U prtljagu su bile službene uniforme, ali iz Ministarstva ističu da je to potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

  Članovi delegacije Vojske Srbije su bili spremni da ostave uniforme i da produže put u civilu, pretpostavljajući da je to jedini razlog za zadržavanje, ali su im carinici saopštili da to nije razlog i da oni danas neće ući u Hrvatsku.

  Delegaciji je izdata zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju.

  Tagovi:
  Jasenovac, Srbija, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga