03:49 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  93464
  Pratite nas

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Starom Brodu da je to mesto, u kom su ustaše ubile više od 6.000 Srba — mesto dvostrukog stradanja, i to zato što je komunistički režim sakrivao ustaški zločin.

  Dodik je istakao da se u Starom Brodu dogodio stravičan pir, koji je stravičan najviše zbog toga što je bilo zabranjeno da se o njemu govori, prenosi RTRS.

  „Ubijanje Srba bila je zvanična politika NDH. Srbi koji su došli ovde, očigledno im je bilo namenjeno da budu pobijeni“, rekao je Dodik u Starom Brodu, gde je danas osveštan Spomen-muzej srpskim žrtvama koje su mučenički stradale 1942. godine od ustaške ruke.

  On je istakao da danas ne bi bilo ni ovoga u Starom Brodu, da nije Republike Srpske, te je istakao kako je opravdana bila borba za Srpsku.

  Dodik: Stari Brod dvostruko mesto stradanja
  Srna / Tatjana Parađina
  Dodik: Stari Brod dvostruko mesto stradanja

  Dodik je dodao da će u Stari Brod dolaziti kad god bude mogao i da to mora biti mesto na koje će dolaziti školske ekskurzije, da bi deca naučila šta se ovde dogodilo.

  Skulpture koje simbolizuju stradanje 6.150 Srba nad kojima su pokolj počinile ustaše Jure Francetića 1942. godine.
  Srna / Tatjana Parađina
  Skulpture koje simbolizuju stradanje 6.150 Srba nad kojima su pokolj počinile ustaše Jure Francetića 1942. godine.

  Pokolj u Starom Brodu i Miloševićima desio se u proleće 1942. godine na obalama reke Drine, u opštini Višegrad.

  Ustaše, predvođene Jurom Francetićem, u ovom pokolju ubile su više od 6.000 nenaoružanih Srba, i to isključivo — civila. Civili su stradali i u reci Drini, dok su bežali od ustaša.

  U znak sećanja na stradale srpske mučenike, danas je u Starom Brodu osveštan Spomen-muzej, za koji je projekat uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika.

  Tagovi:
  skulpture, pokolj, ratni zločini, NDH, ustaše, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga