17:31 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 340
  Pratite nas

  Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara obeležila dva značajna jubileja, hiljadu godina od prvog pisanog spominjanja Raške eparhije i osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, saopštila je televizija „Hram“.

  Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, raško-prizrenski Teodosije, žički Justin, polaško-kumanovski Joakim, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije, a liturgiju su svojim pojanjem pratili učenici Prizrenske bogoslovije.

  Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao da u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla ovaj sabor traje od vremena svete braće Kirila i Metodija i nastavlja se kroz vekove.

  Podsetio je da su u toj crkvi održavani veliki sabori još za vreme Svetoga Simeona i Svetoga Save, kao i da su se u njoj krstili Sveti Sava i Stefan Prvovenčani, deca Svetog Simeona i Svete Ane, koji su u njoj primili monaški postrig.

  Mitropolit Amfilohije: Ovaj sabor traje od vremena Svete braće Kirila i Metodija
  © Tanjug / TV HRAM
  Mitropolit Amfilohije: Ovaj sabor traje od vremena Svete braće Kirila i Metodija

  Kazao je da je Crkva Svetih Petra i Pavla majka crkva svih crkava, i Studenice, i Žiče, i Pećke patrijaršije, i Dečana, i Morače i Gračanice, i svih drugih naših hramova širom vaseljene.

  Vladika je kazao da je Stari Ras, iako to ponekad zaboravimo, koren našega duhovnoga bića, jer je ovde episkop u vreme svete braće Kirila i Metodija od kog je traženo da pripadne Rimokatoličkoj crkvi to odbio, rekavši da mi pripadamo Istoku, Carigradu i svetom gradu Jerusalimu, te da to opredeljenje i dalje traje.

  Proslava hiljadu godina od prvog pisanog spominjanja Raške eparhije i osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve u Starom Rasu počela je juče u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla večernjom službom koju je služio episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije sa više arhijereja SPC, nakon čega je održana svečana akademija.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga