22:33 22 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 920
  Pratite nas

  Protest „1 od 5 miliona“ održan je veceras po 41.put u Beogradu uz poziv na bojkot izbora i poziv upravi Rektorata Beogradskog univerziteta da stane uz studente koji su blokirali zgradu te institucije, prenosi Tanjug.

  Protest je počeo na platou ispred Filozofskog fakulteta, a završio se ispred zgrade Komore javnih izvršitelja.

  Okupljenima se na početku protesta obratio potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović koji je pozvao na bojkot izbora i ocenio da to najefikasniji vid otpora aktuelnoj vlasti.

  Ocenio je da je neophodno promeniti sistem u kojem, kako kaže, privatni izvršitelji otimaju ljudima stanove, vojnim penzionerima u Bristolu isključuju vodu i struju, radnike prodaju kao robu, a decu teraju na dualno obrazovanje.

  „Nećemo da budemo mali šrafovi u mehanizmu koji je pokvaren. Nećemo da dajemo alibi ovom sistemu, hocemo da menjamo sistem i to je naša poruka“, rekao je Jovanović i poručio da protesti treba da budu društveni i svenarodni, a ne samo politički.

  Profesorka Beogradskog univerziteta Biljana Stojković podržala je studente koji su blokirali zgradu Rektorata i ocenila da je slobodan univerzitet opasnost svakoj autokratskoj vlasti i da ga zato napadaju i žele da ga pogaze.

  Stojković je postavila pitanje zašto rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović nije osudila upad u zgradu Rektorata i zapitala da li njena ćutnja znači da se odriče autonomije univerziteta.

  Kolona demonstranata uputila se potom Ulicom Vase Čarapića kroz Kolarčevu preko Terazija, Kralja Milana, Kneza Milsosa do Krunske i Beogradske ulice do Njegoseve gde se nalazi Komora javnih izvršitelja.

  Nekoliko organizatora protesta ušlo je u zgradu Komore i ostavilo kofu sa gipsom u znak protesta zbog, kako su naveli, nasilnog iseljavanja Slobodanke Ninić iz Novog Sada, koja je, kako tvrde, tom prilikom slomila ruku, kao i zbog pokušaja iseljenja dvojice oficira i televizije „Naša“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga