17:35 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1766
  Pratite nas

  Sve su brojniji Albanci sa Kosova koji se odriču kosovskog državljanstva. Takozvano ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova objavilo je podatak da je u periodu od januara do avgusta ove godine 3.519 osoba vratilo državljanstvo takozvane republike Kosovo.

  Prema podacima tog ministarstva, od 2009. do 2018. godine više od 40.000 građana takozvane republike Kosovo odreklo se kosovskog državljanstva.

  Na osnovu izveštaja kosovske agencije za statistiku, procenjuje se da u različitim delovima sveta živi oko 800.000 ljudi poreklom sa Kosova, ali u popisu dijaspore registrovano je samo njih 400.000.

  Kosovo sada pokušava da izradi zakon o dijaspori kako bi omogućilo i onima koji su se odrekli državljanstva Kosova zbog opstanka u državama EU, koje ne priznaju dvojno državljanstvo, da se uključe u život na Kosovu.

  Inače, kosovska ekonomija faktički zavisi od novca koji građani Kosova koji žive u inostranstvu šalju svojim rođacima. Prema podacima centralne banke Kosova, doznake primljene na Kosovu predstavljaju najveću kategoriju na računu sekundarnog dohotka. Samo u 2018. godini vrednost doznaka iznosila je 800 miliona evra.

  Tagovi:
  državljanstvo, dijaspora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga