06:44 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 602
  Pratite nas

  Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović razgovarao je sa zamenikom predsednika Kineske nacionalne svemirske administracije Vu Janhuom o uključenju Srbije u savremeni satelitski program te agencije, prenosi Tanjug.

  Popović je naveo da saradnja sa kineskim partnerima Srbiji treba da obezbedi korišćenje satelitskih snimaka i podataka sa kosmičkih platformi za navigaciju, telekomunikacije, daljinska istraživanja i posmatranje Zemlje iz kosmosa.

  „Srbija i Kina će intenzivno razvijati saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija, istraživanja i posmatranja svemira. Kosmičke tehnologije predstavljaju osnov tehnološkog razvoja u budućnosti, a taj razvoj se zasniva na povezanim uređajima, razmeni velike količine podataka i njihovoj obradi uz pomoć veštačke inteligencije“, izjavio je Popović, saopšteno je iz resornog ministarstva.

  On je ocenio da će zajedničkim projektima biti obuhvaćene oblasti razmene naučnog i istraživačkog kadra u oblasti kosmičkih tehnologija.

  „Od posebnog značaja je edukacija inženjerskog kadra u ovoj oblasti. Srpski inženjeri su prema oceni relevantnih svetskih organizacija proglašeni za lidere u ovom delu Evrope i siguran sam da će sa svojim kolegama iz Kine uspostaviti saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija i svemirske nauke“, rekao je Popović.

  On je dodao da potencijal za saradnju sa Kineskom nacionalnom svemirskom administracijom vidi u razvoju digitalnih servisa u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama za potrebe poljoprivrede, urbanizma, finansija i bezbednosti.

  „Srbija očekuje podršku u razvoju svojih satelitskih sistema, jer je Kina jedan od lidera u oblasti svemirske nauke i znanja kineskih inženjera poslužiće da se u Srbiji razviju startap kompanije u ovim oblastima“, istakao je Popović.

  Popović je podsetio da su odnosi Srbije i Kine danas na najvišem istorijskom nivou i da je to direktna zasluga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Đinpinga.

  Vu je istakao da su odnosi Srbije i Kine tradicionalno dobri i izrazio spremnost kineske strane da sa Srbijom podeli iskustva u oblasti kosmičkih tehnologija.

  On je naglasio da će ova saradnja omogućiti da Srbija ojača svoje ekonomske, industrijske i privredne potencijale i obezbedi uslove za razvoj inovacione infrastrukture i novih tehnologija u oblasti svemirske nauke.

  Tagovi:
  kineski satelit, satelit, Srbija, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga