03:32 28 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  42739
  Pratite nas

  Na prvoj sledećoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda utvrdiće se mesto gde će biti podignut spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću. Najverovatnije između zdanja Generalnog sekretarijata predsednika Republike i Skupštine Grada, pišu „Novosti“.

  Odmah potom raspisaće se i konkurs za njegovo idejno rešenje, a kako će konačno izgledati odabraće i odlučiti Odbor za podizanje ovog spomenika, čiji je predsednik akademik Dušan Kovačević.

  Ovako zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić govori o predstojećim poslovima oko podizanja prvog obeležja kralju Aleksandru Ujedinitelju u srpskoj prestonici, a na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  „Između dva rata, posle ubistva kralja Aleksandra u marseljskom atentatu, urađen je projekat njegovog spomenika koji mi imamo“, kaže Vesić za „Novosti“.

  Njime je bilo predviđeno da spomenik bude podignut između Starog i Novog dvora, gde su danas zdanja Predsedništva i Skupština grada.

  O idejnom rešenju će se uskoro odlučivati, a stručne službe će definisati urbanističke, konzervatorske i parkovske uslove za postavljanje spomenika.

  Njegovo podizanje je zapravo vraćanje duga ove zemlje kralju koji, nažalost, u Beogradu nema ni bulevar niti spomenik, osim dve biste: jednu u Domu Vojske, a drugu u dvorištu osnovne škole na Novom Beogradu koja nosi njegovo ime.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga