23:04 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 720
  Pratite nas

  Međunarodna konferencija „Sećanje pobednika“ za organizatore šetnji „Besmrtni puk“ biće održana u Beogradu 25. i 26. septembra, najavljeno je na konferenciji za novinare koju je ta organizacija održala u Palati Srbija.

  Konferencija će okupiti oko 100 organizatora memorijalne povorke, koja se svakog 9. maja, na Dan pobede nad fašizmom, organizuje u više gradova sveta, a krenula je iz Moskve. Učesnici „Besmrtnog puka“ su građani koji ulicama nose fotografije svojih predaka koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu.

  Kako je najavljeno, konferencija će biti posvećena 75. godišnjici oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

  Uz logističku podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na konferenciji će, pored rukovodstva međunarodnog i ruskog „Besmrtnog puka“, učestvovati i predstavnici Vlade Srbije, Skupštine grada Beograda, Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, Rosotrudničestva i Ambasade Rusije u Srbiji.

  Akcija „Besmrtni puk“ u Beogradu
  © Sputnik / Oleg Ivanov
  Akcija „Besmrtni puk“ u Beogradu

  Prema rečima Artjoma Hutorskog, predsednika Izvršnog komiteta „Besmrtnog puka“, Beograd i Srbija nisu slučajno izabrani.

  „Jesen 2019. godine ima izuzetnu važnost u pogledu događaja kojih moramo da se sećamo. Ove godine, zajedno sa našom braćom Srbima obeležavamo 75. godišnjicu oslobođenja Beograda od nacističke okupacije. Kada je Organizacioni komitet zasedao i razmatrao mogućnosti gde bismo mogli da održimo konferenciju, bilo je mnogo ideja, ali svi smo se složili da je jako važno da dođemo u Srbiju i ovde održimo konferenciju. Ne bi bilo lepo da ne dođemo kod naših prijatelja i ne čestitamo im tako značajan događaj kao što je godišnjica oslobođenja Beograda“, istakao je Hutorski.

  Artjom Hutorski, predsednik Izvršnog komiteta Besmrtnog puka (u sredini), predsednik Ruskog geografskog društva u Srbiji Dušan Bajatović i programski direktor Besmrtnog puka Sergej Gluščenko (desno)
  © Sputnik / Dejan Simić
  Artjom Hutorski, predsednik Izvršnog komiteta Besmrtnog puka (u sredini), predsednik Ruskog geografskog društva u Srbiji Dušan Bajatović i programski direktor Besmrtnog puka Sergej Gluščenko (desno)

  Predsednik Upravnog odbora Ruskog geografskog društva u Srbiji Dušan Bajatović rekao je da to društvo značajno pomaže organizaciju „Besmrtnog puka“ i podsetio na razloge osmišljavanja ove akcije.

  „Zašto ’Besmrtni puk‘? On treba da okupi eventualne preživele iz Drugog svetskog rata, a sve ih je manje, ali i da okupi njihove potomke i da ukaže na to šta se sve dešavalo za vreme rata i šta je to antifašizam. Danas, kada pokušavaju da sprovedu reviziju istorije, kada gubitnici žele da umanje značaj svojih pogrešnih političkih, vojnih i zločinačkih odluka, veoma je važno da svoj stav iznesu potomci onih koji su bili na strani antifašizma, a sloboda u Evropi zasnovana je na rezultatima antifašističke borbe… Ako hoćemo slobodu u savremenoj Evropi, savremenom svetu i globalnim odnosima, moramo da govorimo o antifašizmu“, naglasio je Bajatović.

  Svrha „Besmrtnog puka“ i interesovanje 55 zemalja iz koje dolaze učesnici govore o potrebi da se antifašizam promoviše, naročito navođenjem primera iz istorije, kako bi se dao pravi značaj antifašizmu, koji se ne ogleda samo u porazu fašističkih sila, već se ogleda i u uspostavljanju slobodnog sveta, dodao je on.

  Šetnja Besmrtnog puka u Moskvi povodom Dana pobede nad fašizmom
  © Sputnik / Ramilь Sitdikov
  Šetnja Besmrtnog puka u Moskvi povodom Dana pobede nad fašizmom

  Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević podsetio je da je Vlada Srbije ove godine šetnju „Besmrtnog puka“ uvrstila u državni program obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.

  I on je istakao da je vrlo važno da konferencije ove vrste podignu glas i promovišu istinu u situaciji kada se prekraja istorija i umanjuje uloga Srbije i Rusije u pobedi nad fašizmom.

  „Ovo je prilika da podignemo glas protiv onih koji su sebi dozvolili da Rusiju i Srbiju ne pozovu na obeležavanje početka Drugog svetskog rata, jer smatramo da je neprimereno kada se na takve događaje ne pozivaju zemlje koje su možda najviše doprinele pobedi nad fašizmom“, rekao je Đorđević.

  Marš „Besmrtnog puka“ ove godine je četvrti put organizovan u Srbiji i osim u Beogradu održan je u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu i Kraljevu. „Besmrtni puk“ okupio je veliki broj ljudi i u Republici Srpskoj, u Banjaluci, Trebinju i Istočnom Sarajevu.

  Tagovi:
  Dušan Bajatović, Zoran Đorđević, revizija istorije, Dan pobede, marš, konferencija, Besmrtni puk
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga