04:51 21 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  75563
  Pratite nas

  Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović saopštila je danas da prihvata moralnu odgovornost i da „staje uz svoje studente koji borave“ već 12 dana u zgradi Rektorata i bore se, kako kaže, za autonomiju i ugled Univerziteta.

  U pisanoj izjavi koju je naslovila kao „Dogovor“, nakon sastanka sa studentima iz Udruženja „1 od 5“ miliona, saopštila je da upitnost i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled UB i da je zato u interesu svih da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku.

  Kao rezultat inicijative studenata koji „borave“ u zgradi Rektorata već 12 dana, navodi da Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese „konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja“, preneo je Tanjug.

  Ona u saopštenju podseća da je „osnovni zahtev studenata bio da zahtevaju od predsednice Vlade Ane Brnabić da ministra finansija razreši ministarske dužnosti, jer njegova javna funkcija nameće sukob interesa u procesu donošenja odluke“ i dodaje da sa punom odgovornošću garantuje da ima snage da sprovede proceduru utvrđivanja validnosti doktorata, s obzirom na funkciju koju Mali obavlja, navodi rektorka Popović.

  Prema rečima rektorke, ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje.

  Ona navodi da studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata ne smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice, niti angažovana lica na obezbeđenju zgrade Rektorata za zastoj rada Rektorata, te dodaje da će UB preuzeti sve raspoložive mere da otkloni eventualne posledice zbog zastoja rada Rektorata.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga