18:09 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 600
  Pratite nas

  Patrijarh srpski Irinej izjavio je, povodom velikog jubileja — osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) — da taj događaj predstavlja „najznačajnije razmeđe“ srpske istorije.

  „Bilo je u prošlosti važnih događaja, ali ovaj koji proslavljamo, pored Kosovskog boja, za naš identitet, za istorijsko trajanje i put srpskog naroda sigurno je najznačajniji. Ta dva događaja konstituisala su dva zaveta, svetosavski zavet i svetolazarevski zavet, kojima je naš narod živeo vekovima, danas živi i živeće“, rekao je patrijarh u intervjuu datom za „Politiku“ uoči puta u Crnu Goru.

  Veliki jubilej, sticanje autokefalnosti 1219, SPC će obeležiti od 6. do 9. oktobra u manastiru Žiča, sedištu prvog arhiepiskopa samostalne srpske crkve, Pećkoj patrijaršiji i u Beogradu.

  „U osam vekova koje sada sagledavamo, bilo je i uspona i padova, pobeda i poraza, tuge velike i radosti velike i, evo, Bog je dao i nama da u slavu našeg nebeskog zastupnika Svetog Save kažemo da smo sačuvali njegovu i našu veru hrišćansku, pravoslavnu, jezik, nacionalni duh, kulturu i državu“, istakao je Irinej.

  Dodao je da „ovih osam vekova srpski narod i njegova crkva prilažu svetskoj hrišćanskoj, duhovnoj i kulturnoj baštini za pokolenja koja dolaze“.

  Patrijarh je govorio i o trenutnom odnosu Crkve i države, za koji je rekao da je sada „u uzlaznoj putanji“.

  „Naravno da nemamo iluziju da se može vratiti vreme simfonije kako je bilo u Vizantiji i Srbiji Nemanjića... Naravno, Srbija je danas sekularna država. Ustav definiše Republiku Srbiju kao svetovnu državu u kojoj su crkve i verske zajednice odvojene od države. Našem dobu je primeren princip kooperativne odvojenosti i saradnje", rekao je Irinej.

  On je, međutim, odbacio stav da Crkva nema pravo da se oglasi o najvažnijim pitanjima i istakao da će ona „i dalje, kada smatra da je potrebno, posebno kada se radi o vitalnim pitanjima i identitetu naroda, njegovoj samosvesti, uvek i odlučno dati svoj glas“.

  Težak položaj crkve na KiM i u Crnoj Gori

  Poglavar SPC je rekao da je odnos države i crkve dobar u Srbiji i Republici Srpskoj, ali je ukazao na njen težak položaj, ne samo na Kosovu i Metohiji, nego i u Crnoj Gori.

  „Mada u atmosferi praznika, moraću da pomenem i tragičnu situaciju u Crnoj Gori, koja je, ne manje nego Kosovo i Metohija srpska, klasična srpska zemlja“, rekao je patrijarh.

  On je ocenio da je situacija u Crnoj Gori „tragična do apsurda“.

  „Ne samo što je tamošnja vlast priznala Kosovo i Metohiju za nezavisnu državu, s prištinskim vlastima, koji su odreda bili pripadnici terorističke vojske, održava tesne odnose, nego se s Cetinja čak poseže za Metohijom i govori da ne pripada Srbiji, već Crnoj Gori“, rekao je Irinej.

  Prema njegovim rečima, „perfidnim i sistematskim pritiscima zatiru srpski narod u Republici Crnoj Gori, a neki krugovi istovremeno ističu teritorijalne pretenzije prema Srbiji“.

  Patrijarh je ukazao i da nijedno pitanje, nijedan problem, kako „svekoliko iskustvo Crkve Hristove uči“, pa ni ovako važan kao što je pitanje Kosova i Metohije „niti nastaje, niti se trajno može rešiti posebno, partikularno“.

  On je podsetio da je zato Sveti arhijerejski sabor uputio poziv svim političkim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena.

  „Sabor je svesrdno podržao svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru Kosova i Metohije kao južne pokrajine Srbije“, zaključio je patrijarh Irinej u intervjuu za „Politiku“.

  Tagovi:
  Crna Gora, SPC, Patrijarh Irinej
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga