02:29 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  31660
  Pratite nas

  Svetska premijera dokumentarnog filma „Težina lanaca 3“ Borisa Malagurskog održana je juče u Čikagu. Projekcija je ispraćena burnim aplauzom pune dvorane.

  O emotivnom naboju na ovom događaju svedoče i reči autora Borisa Malagurskog:

  „U jednom trenutku je publika zapevala ’Sistem te laže‘ uz muziku Beogradskog sindikata u odjavnoj špici filma. Meni su suze krenule dok su trajale ovacije, publika je bila neverovatna, atmosfera veoma emotivna!“, rekao je Malagurski za Sputnjik.

  © Sputnik /
  Svetska premijera „Težine lanaca 3“ u Čikagu

  Treći deo kontroverzne dokumentarne trilogije srpsko-kanadskog filmskog režisera Borisa Malagurskog u 120 minuta objašnjava kako vojno-industrijski kompleks, moćne korporacije i političke interesne grupacije ugrožavaju naše zdravlje i goli opstanak, fokusirajući se na primer Srbije i drugih država širom sveta, poput Italije i Bolivije.

  Kroz analizu NATO bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom, što je dovelo do porasta u broju malignih oboljenja kod građana i do ekološke katastrofe, film objašnjava kako je naš prostor postao eksperimentalna laboratorija velikih sila.

  Boris Malagurski: Krenule su mi suze dok su trajale ovacije
  © Sputnik /
  Boris Malagurski: Krenule su mi suze dok su trajale ovacije

  U nastavku se film bavi i temama genetički modifikovane hrane i zagađenja naše životne sredine, kao i temom uništavanja naših prirodnih resursa kroz izgradnju mini-hidrocentrala. Dokumentarac na kraju razotkriva truli sistem u kojem živimo i predstavlja inspirativne priče boraca za bolje društvo, kako u Srbiji tako i u Čileu i na Kubi, sa ciljem da se svi građani pokrenu i da preduzmu nešto konkretno da bi živeli u zdravijoj i pravednijoj Srbiji.

  Intervjuisani su filozof Noam Čomski, umetnik Nele Karajlić, novinar Jovan Memedović, ekonomista Nebojša Katić, doktor Danica Grujičić, premijerka Islanda Katrin Jakobsdotir, klimatolog Vladimir Đurđević, profesor Miladin Ševarlić, ekonomista Džefri Saks, aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta i mnogi drugi.

  Planirane su projekcije filma širom sveta uz prisustvo autora, počevši projekcija u Las Vegasu 30. septembra, Majamiju 2. oktobra, Vašingtonu 3. oktobra, Njujorku 4. oktobra, Torontu 5. oktobra, Vindzoru 6. oktobra, Kičeneru 7. oktobra, Hamiltonu 8. oktobra, Londonu (Ontario) 9. oktobra, Bostonu 10. oktobra i Otavi 11. oktobra. Krajem oktobra je planirana evropska turneja, počevši od Beča 25. oktobra i Minhena 26. oktobra, dok se srpska premijera očekuje na zimu.

  Film je finansiran isključivo pomoću donacija naših ljudi širom zemlje i sveta, kojima se filmska ekipa srdačno zahvaljuje. Filmski centar Srbije odbio je podršku filmu, a razlog koji je naveden je zato što je film „isuviše naučno-istraživački i društveno angažovan“.

  Direktori fotografije su Milan Lakić, Mladen Janković i Natalija Milošević, montažer i animator je Aleksandar Savić, dok su muziku komponovali Đorđe Josipović, Andreja Pešić, Aleksandar Stevanović, Andrijano Kadović i „3 points prodakšn“. Scenario i režiju potpisuje Boris Malagurski.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga