03:23 28 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  0 1374
  Pratite nas

  Na poziv češkog predsednika Miloša Zemana na samitu lidera Višegradske grupe (V4) 2. i 3. oktobra u Češkoj učestvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objavljeno je na sajtu predsednika Češke, prenosi Tanjug.

  Na godišnjem samitu predsednika V4, koji se održava u dvorcu Lani, učestvovaće i predsednici Mađarske, Poljske, Slovačke, kao i Slovenije.

  Prvi dan samita biće održan u V4 formatu, dok će se drugog dana liderima zemalja Višegradske četvorke priključiti i predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Slovenije Borut Pahor.

  Među glavnim temama zajedničkih debata biće aktuelne i strateške teme EU. Na samitu, koji se održava 30 godina nakon pada socijalizma u centralnoj Evropi, simbolično će biti obeleženi događaji iz 1989.

  Tokom drugog dana samita, kada će se liderima V4 priključiti predsednici Srbije i Slovenije, na skupu će biti razmotrena jasna podrška politici otvorenih vrata EU, koja je u proteklom periodu oslabljena, kao i poziv na rešavanje bilateralnih sporova centralnoevropskih zemalja.

  U saopštenju se navodi i da su se zemlje V4 posle 1989. priključile evropskim i transatlantskim strukturama, uspešno prošle kroz proces socijalne, političke i ekonomske transformacije, kao i da su spremne da podele svoja iskustva o tranziciji sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana.

  Povodom odluka o otvaranju novih poglavlja u pregovorima Beograda sa EU, Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pozvana na samit V4.

  Između ostalog, tema debata biće i status kvo u pristupnim pregovorima između Srbije i EU, uključujući kritičke ocene u oblastima na koje se Evropska komisija u najnovijem izveštaju fokusirala.

  Debata drugog dana samita baviće se i aktuelnom situacijom u EU, pošto su Srbija i Slovenija prirodni partneri zemalja V4 u više strateških oblasti vezanih za budućnost EU.

  Tagovi:
  Višegradska četvorka, Srbija, Miloš Zeman, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga