08:27 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1239
  Pratite nas

  Dok Priština ne dozvoljava političarima iz Srbije da svojim prisustvom podrže Srpsku listu tokom izborne kampanje na Kosovu i Metohiji, albanskim strankama je čak dozvoljeno da u svoje kampanje uključe i strane zvaničnike.

  Tako će Demokratska partija Kosova, koju vodi Kadri Veselji, a čija je kampanja bazirana na čvrstoj vezi Amerike i Kosova, dobiti podršku čoveka iz neposrednog okruženja američkog predsednika Donalda Trampa. U isto vreme, Albancima stiže i podrška poslanika iz Bundestaga.

  Dvostruki aršini

  Da li Srbija treba da protestuje kod međunarodne zajednice zbog ovakvog ponašanja Prištine?

  Politički analitičar Branko Radun kaže da se pripadnici zapadnih struktura na Kosovu osećaju kao kod kuće. U tom kontekstu, njima niko ne može da zabrani da se u bilo kom obliku pojave na Kosovu.

  „Oni su tamo prava vlast. A zabrana srpskim zvaničnicima da uđu na Kosovo je, naravno, deo pritiska“, ističe naš sagovornik.

  On dodaje da je „sve to već viđeno“ i da je „politika dvostrukih aršina, kada su Srbi u pitanju, prisutna i šire od južne srpske pokrajine“. U tom smislu, i da uputimo nekakvu žalbu zbog ovakvih pojava na Kosovu, teško da bismo dobili odgovor kakav želimo.

  Već viđeno

  „Ali, svakako, treba obavestiti neke međunarodne institucije da tokom kampanje postoje takvi ’standardi‘ prema Srbima na KiM, iako to neće promeniti sadašnje stanje stvari. Trebalo bi, međutim, koristiti sve što se može. Na primer, da se utiče i na neke političke centre moći koji nisu tako naklonjeni Kosovu kao što su Španija, Rusija ili Kina,“ napominje Radun.

  Podsećanja radi, Albanci su zabranili spot Srpske liste zbog slogana „Kada Srbija zove, ja dajem svoj glas“, zbog reči Srbija. Pored zabrane, kažnjena je sa 30.000 evra. Zvaničnicima Beograda je u više navrata zabranjen ulazak na Kosovo zbog, kako su naveli, „direktnog mešanja Beograda“ u kosovske izbore. Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji se održavaju u nedelju, 6. oktobra.

  Centralna izborna komisija Kosova utvrdila je spisak od 25 političkih subjekata kao učesnike na ovim izborima, od kojih su 20 političke partije, četiri su koalicije i jedan je nezavistan kandidat.

  Tagovi:
  kosovski Albanci, stranci, izbori, Kosovo, Srbi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga