08:01 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  2984
  Pratite nas

  Svi se nadaju da do smaka sveta neće doći, ali bolje je biti spreman! Istraživači tvrde da su otkrili 20 najboljih skloništa u slučaju izbijanja pandemije koja bi mogla da uništi ljudsku vrstu.

  Lekari sa Novog Zelanda, koji je proglašen za drugo najbolje mesto za sklanjanje od apokaliptične pandemije, koristili su niz strogih kriterijuma kako bi suzili mogućnosti. Manja ostrva su izbačena iz konkurencije, jer im nedostaje niz sredstava koja bi mogla da podrže modernu civilizaciju.

  Svako potencijalno utočište je moralo da ispuni uslove u pogledu udaljenosti od drugih kopnenih masa, prirodnih opasnosti, raspoloživih resursa i broja posetilaca koje može godišnje da primi. Socijalna stabilnost takođe je bila jedan od ključnih faktora. Istraživači profesor Nik Vilson i doktor Mark Bojd dodelili su bodove svakom elementu, kako bi suzili izbor idealnih kandidata.

  Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu „Risk analizis“, proglasilo je Australiju za najidealnije utočište od globalne pandemije, pre svega zahvaljujući obilju energije i hrane na tom kontinentu. Među prvih pet najboljih mesta za sklanjanje od svetske pandemije nalaze se i Novi Zeland, Island, Malta i Japan.

  Bojd je rekao da bi „najgori scenario“ mogao da bude genetski modifikovan organizam, koji su ljudi slučajno ili namerno oslobodili. 

  „Moramo da budemo spremni na ovakve situacije“, dodao je on.

  Bez obzira što je verovatnoća od izbijanja katastrofe tako širokih razmera mala, Vilson se slaže da je, za svaki slučaj, važno razmišljati unapred:

  „To je poput polise osiguranja. Nadate se da se nikada neće dogoditi, ali ako dođe do katastrofe, onda bi strategija trebalo da postoji i pre nego što se dogodi“.

  Tagovi:
  istraživači, sklonište, zombi apokalipsa, apokalipsa, pandemija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga