16:08 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Vesti
  Preuzmite kraći link
  1190
  Pratite nas

  Predsednici Jermenije i Srbije Armen Sarkisjan i Aleksandar Vučić razgovarali su danas u Zemunu sa porodicama pilota koji su poginuli kod Jerevana kada su 1988. godine u zemljotresom pogođenu zemlju Jermeniju prevozili humanitranu pomoć, prenosi Tanjug.

  Sarkisjan je sve porodice pozvao da budu njegovi lični gosti u Jermeniji.

  „Za nas je taj snažni zemljotres koji je odneo brojne žrtve bio tragedija, a dodatni šok bio je kada su poginuli piloti koji su nam nosili pomoć“, kazao je Sarkisijan, koji je sa predsednikom Vučićem u Zemunskom parku položio vence na spomenik srpsko-jermenskog prijateljstva, u znak sećanja na tragediju koja je spojila srpski i jermenski narod.

  Supruga jednog od poginulih pilota rekla je predsedniku Jermenije da porodice nemaju reči zahvalnosti zbog iskazane brige, na šta je Sarkasjan poručio da jermenski narod pamti tu veliku žrtvu srpskog naroda.

  „Mi treba da zahvaljujemo vama i srpskom narodu i klanjamo se vašim žrtvama“, rekao je Sarkisjan i poručio da želi da porodice stradalih pilota vidi ponovo i da ih očekuje čim počne realizacija projekta sestrinskih gradova Srbije i Jerevana.

  Predsednici Srbije i Jermenije Aleksandar Vučić i Armen Sarkisjan položili su vence na jermenski hačkar — krst kamen, simbol srpsko-jermenskog prijateljstva i zahvalnosti jermenskog naroda sedmorici pripadnika RV i PVO koji su poginuli 1988. godine dok su prevozili humanitarnu pomoć u zemljotresom nastradalu Jermeniju.

  Polaganju venaca prisustvovali su i predstavnici vojske i brojni građani
  © Tanjug / TANJA VALIC
  Polaganju venaca prisustvovali su i predstavnici vojske i brojni građani

  Na vencu koji je položio predsednik Srbije piše: „Stradalim vazduhoplovcima, herojima humanosti, predsednik Republike Aleksandar Vučić“, dok na vencu od cveća u bojama jermenske zastave piše: „Od predsednika Republike Jermenije“, na jermenskom i engleskom jeziku.

  Sa predsednikom u delegaciji su bili ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i gradonačelnik Zoran Radojičić.

  Polaganju venaca prisustvovali su i predstavnici vojske i brojni građani.

  Sedmočlana posada aviona AN-12 poginula je 12. decembra 1988. godine, prilikom pada aviona nadomak Jerevana, prenoseći humanitarnu pomoć stanovništvu ugroženom katastrofalnim zemljotresom.

  Tada su poginuli potpukovnici Predrag Marinković i Milan Mičić, majori Vladimir Erčić i Milenko Simić i zastavnici prve klase Milisav Petrović, Boriša Mosurović i Jovan Zisov.

  Kao znak zahvalnosti za pruženu pomoć i u znak sećanja na stradalu posadu, jermenski narod je 1993. godine Beogradu darovao hačkar — krst u kamenu, prepoznatljiv znak jermenske kulture.

  Spomen-krst, koji je postavljen u Zemunskom parku, mesto je sećanja na poginule pripadnike RV i PVO.

  Tagovi:
  Aleksandar Vučić, Srbija, Jermenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga